Mozaik
FESTIVAL KAVE

Svi okusi omiljenog napitka
Objavljeno 25. svibnja, 2024.
Na Zagrebačkom velesajmu počeo je festival kave, koji traje do subote, 25. svibnja. Osim, naravno, degustacije mnogima omiljenog napitka, održano je i natjecanje barista. Riječ je o napitku bez kojeg većina Hrvata ne počinje dan. Godišnja potrošnja po stanovniku iznosi malo više od četiri kilograma. Hrvatska je po konzumaciji kave na 20. mjestu u Europskoj uniji, a budući da su Hrvati kavopije, mnoge zabrinjava porast cijena kave.

- Opskrbe su dulje zbog političkih situacija. Brodovi moraju dulje putovati, to je nekih 30 dana dulje i sve se to reflektira na cijenu kave. Ako govorimo o Hrvatskoj, tu je i poseban porez na promet - objasnila je Silvana Fanjek, direktorica GR8 Coffe Festivala.

Zemlje europskog juga pune su druženja po terasama, a najviše kave piju Finci. U sklopu festivala održano je natjecanje Barista Latte Art Battle. Svoje umijeće pokazalo je deset barista iz cijele regije.

- Savršeni espreso i dobra tekstura mlijeka - to je tajna. Nakon toga sve ovisi o ruci barista, koliko je pripremljen i vješt u tehnici ulijevanja - rekao je barist Boris Nevrly.

- Dakle, tri su važna kriterija prema kojima se ocjenjuje: mlijeko mora biti dobro, higijena je vrlo važna i vizualni dio - istaknuo je član ocjenjivačkog žirija Laith Hardy.

Posjetitelji mogu uživati i u tradicionalnim čajevima te delicijama zemlje počasnog gosta Kraljevine Maroko. T.K.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana