Novosti
USKOK POKRENUO ISTRAGU PROTIV 10 OSOBA

Uzgajali marihuanu, a konoplju pojačavali umjetnim kanabinoidima
Objavljeno 23. svibnja, 2024.
Uskok je pokrenuo istragu protiv deset osoba zbog kaznenih djela zločinačkog udruživanja te neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja. Kako doznajemo iz Ravnateljstva policije, osnovano se sumnja da su 39-godišnjak i 47-godišnjak od siječnja 2021. do 22. svibnja 2024. na području Hrvatske povezali u zajedničko djelovanje ostale osumnjičenike radi kontinuiranog uzgoja, proizvodnje i skladištenja velikih količina marihuane i industrijske konoplje, na koju su naneseni zabranjeni polusintetski kanabinoidi, a potom radi daljnje kontinuirane neovlaštene preprodaje tih droga na području Hrvatske i Europske unije.Sumnja se da su 39-godišnjak i 47-godišnjak osnovali poduzeće sa sjedištem u Zagrebu koje su registrirali za djelatnost uzgoja bilja za uporabu u farmaciji, kao i aromatskog, začinskog i ljekovitog bilja. Potom su unajmili halu u Đakovu i organizirali proizvodnju industrijske konoplje, ali i proizvodnju marihuane, za što su angažirali 44-godišnjaka. Radi daljnjeg kontinuiranog uzgoja i proizvodnje droge angažirali su 30-godišnjaka, a s 46-godišnjakom i 50-godišnjakom dogovorili su izradu više strojeva za proizvodnju droge "obogaćivanjem" konoplje njezinim kemijskim tretiranjem polusintetskim kanabinoidima. Pritom su drugog 46-godišnjaka angažirali za nabavu i dovoz zabranjenih kanabinoida u Hrvatsku. Na taj način konoplju su pripremili kao drogu za daljnju ilegalnu prodaju. Na opisani način proizveli su najmanje 300 kilograma marihuane i najmanje 700 kilograma konoplje pojačane umjetnim kanabinoidima, a potom se prodavala na području Hrvatske i EU-a. Također su 39-godišnjak, 47-godišnjak i 46-godišnjak predali osobi iz Slovenije 116 kilograma konoplje i najmanje jedan stroj za proizvodnju droge.

U pretragama je zaplijenjeno oko 1,5 tona cvijeta industrijske konoplje, a na terenu je pronađeno posađeno još oko 3640 biljaka, koje će biti oduzete u nastavku pretrage. S.Lacić
PRETRAGA SE NASTAVLJA, OSAM UHIĆENIH
Kako se radi o velikim površinama na kojima se nalaze sadnice, pretraga će se nastaviti i idućih dana. U provođenju dokaznih radnji sudjelovali su i inspektori Državnog inspektorata Područnog ureda Osijek, vještaci Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić” te policijski službenici više policijskih uprava. Osam osoba je uhićeno, jedna je otprije u istažnom zatvoru, a za jednom se osobom traga. S obzirom na to da je jedna osoba već u pritvoru, Uskok je sucu istrage Županijskog suda u Osijeku predložio određivanje istražnog zatvora protiv ostalih devet okrivljenika.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana