Osijek
U STAROJ PEKARI IZLOŽENI AKVARELI DJECE VRTIĆA BUBAMARA

“Mona Lisa” izložena u Osijeku
Objavljeno 24. svibnja, 2024.
U prostoru Stare pekare u Tvrđi ovih je dana organizirana nesvakidašnja skupna izložba slika čiji su autori djeca osječkog Dječjeg vrtića Bubamara. Riječ je o slikama nastalima u protekla tri mjeseca u okviru projekta "Veliki slikari i najpoznatije slike na svijetu", koji su zajedno s djecom provodile odgojiteljice Ljiljana Pavlović i Vanja Zanze.

Izložba je nesvakidašnja jer su djeca izrađivala slike prema predlošcima i reprodukcijama originala svjetskih slikara poput Leonarda da Vincija, Johannesa Vermeera, Vincenta van Gogha, Pabla Picasa i Edvarda Muncha. Tako je iz dječje perspektive i umijeća nastala nova Mona Lisa, Djevojka s bisernom naušnicom, Krik, Zvjezdana noć, Žena koja plače, Frida Kahlo, Postojanost pamćenja, koje se još danas (petak) do 19 sati mogu vidjeti u Staroj pekari.

- U razgovoru o umjetnosti i velikim umjetnicima djeca su izrazila želju da pokušaju i sama nešto naslikati. Budući da su kroz naše priče postala opsjednuta muzejima, posebice Louvreom, izrazila su želju da i njhove slike budu ondje izložene. Radila su u skupinama, surađivala, pazila na boje i zaista su se potrudila - priča nam odgojiteljica Vanja Zanze, koja se i sama bavi slikarstvom.

Nakon što su slike bile gotove, a Louvre je otpao kao mogućnost izlaganja, rodila se ideja da postave izložbu izvan prostorija svoga vrtića, odnosno u pravom izložbenom prostoru, kako bi se stvorio doživljaj da izlažu u pravom muzeju.

- Tako je u suradnji s ravnateljicom i roditeljima djece dogovoren prostor Stare pekare u Tvrđi. Izložba je jedinstvena i drukčija s obzirom na to da ta tema nije uobičajena za djecu vrtićke dobi, a ona su je izvrsno prihvatila, tako su snažno zaronila u nju da su nas sve pozitivno iznenadila - kaže Zanze, uz zaključak da su slike prekrasne.T. Prusina
Možda ste propustili...

NA PROSTORU DONJOGRADSKE TRŽNICE I PARKA

DVD Donji grad otvara svoja vrata

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana