Regija
ODLUKA O PLAĆANJU KRUZERA U 2025.

Turističke pristojbe određene prema kapacitetu kruzera
Objavljeno 24. svibnja, 2024.
VUKOVAR - Prema Zakonu o turističkoj pristojbi, jedinice lokalne samouprave trebaju donijeti odluku o visini turističke pristojbe početkom godine za sljedeću godinu. To je učinio i Grad Vukovar, a odluka je dijelom drukčija od one koja definira iznos za tekuću godinu. Naime, u odluci o visini turističke pristojbe za brodove na kružnim putovanjima u međunarodnom pomorskom prometu i međunarodnom prometu na unutarnjim vodama za 2024. godinu stoji kako i za brodove kapaciteta od 50 do 200 putnika i za one kapaciteta od 201 do 500 putnika turistička pristojba iznosi 200 eura. U odluci za sljedeću godinu navedeno je kako će pristojba za brodove kapaciteta od 50 do 200 putnika ostati ista, dok će oni kapaciteta od 201 do 500 putnika plaćati 300 eura pristojbe.

Pravilnik o najnižem i najvišem iznosu turističke pristojbe definira maksimalnu cijenu po kapacitetu brodova, a donošenje odluke o iznosu prepušteno je općinskim i gradskim vijećima. Do sada je za obje kategorije u Vukovaru usvajan isti iznos pristojbe, no prilikom prošlogodišnjeg usvajanja bilo je prijedloga kako bi trebalo razmisliti o uvođenju većeg iznosa za brodove većeg kapaciteta jer oni imaju i veći prihod.

Podsjećamo kako je prilikom donošenja odluke za 2021. godinu tadašnji pročelnik izjavio kako su u komunikaciji s Lučkom upravom doznali da gotovo svi brodovi koji dođu u Vukovar imaju u prosjeku oko 160 putnika, pa su promišljali da za one čiji kapacitet prelazi 200 putnika ne treba propisati veći iznos.

Zakonom o turističkoj pristojbi propisana je naplata pristojbe brodovima na kružnom putovanju u međunarodnom pomorskom prometu i međunarodnom prometu na unutarnjim vodama kada se nalazi na vezu u luci ili sidrištu luke, s tim da je definirano kako 85 posto sredstava ide gradu ili općini, a 15 posto pripada županiji.

Kada je riječ o utrošku prikupljenih sredstava, propisano je da se ona mogu uložiti u poboljšanje javne i turističke infrastrukture te projekte i programe održivog razvoja. D. Korpoš
VUKOVAR OČEKUJE NOVI REKORD U TURIZMU
Prvi od 393 najavljena putnička broda u Vukovar je uplovio polovinom ožujka sa 170 putnika, većinom iz SAD-a, Kanade i Australije. U prošloj je godini u Vukovar Dunavom pristiglo 347 kruzera s 45.857 putnika, čime je nadmašena do tada rekordna 2019. godina. Prema najavama mjerodavnih, ove se godine očekuju još bolji turistički rezultati, kako u povećanju broja prispjelih kruzera i putnika tako i u većem broju noćenja, što bi moglo rezultirati i otvaranjem novih smještajnih kapaciteta.

Možda ste propustili...

SPOMEN NA SUDIONIKE KRIŽNOG PUTA I MJEŠTANE NAŠIČKIH SELA

Komemoracija za nevine žrtve na gubilištu Crni potok

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DUNAV KOD BATINE POČEO OPADATI

Za najviše tjedan dana povratak na Zeleni otok

2

MARATONSKO RIBIČKO NATJECANJE SRD-A BANDAR BIZOVAC

U 52 sata upecali gotovo
200 riba teških skoro tonu

3

JESTE LI SE SJETILI NA VRIJEME?

Stiže toplinski val, a instalateri klima-uređaja dijele odbijenice