Regija
“BIBLIJSKI POTOP” U ĐAKOVU

U jednoj noći 41 litra kiše, pod vodom deseci podruma
Objavljeno 24. svibnja, 2024.
ĐAKOVO - Počela je padati u srijedu navečer i nije stala sve do četvrtka ujutro, ne smanjujući žestinu. Bilo je to poput "biblijskog potopa"; mjerni instrumenti Đakovčanina Bartola Bačića izmjerili su samo u toj noći 41 litru kiše, a dan prije, u utorak navečer 11 litara oborina. Tako su u dva dana u Đakovu pale 52 litre kiše, polovina ukupnih dosadašnjih oborina za dosadašnji svibanj, kada je ukupno palo 105 litara, a od početka godine do kraja travnja 108 litara. Tako je dosad u 2024. ukupno u Đakovu palo 213 litara kiše.

Nezapamćena kiša zadala je pune ruke posla vatrogascima DVD-a Đakovo koji su cijelu noć radili na ispumpavanju poplavljenih podruma. Zapovjednik Ivan Klemen kaže kako su đakovački vatrogasci izišli te noći na 30-ak takvih intervencija.

- Riječ je uglavnom o podrumima u ulicama u naselju Sjever, no i drugdje - Ulica Vanje Radauša, Jakova Gotovca, Korčulanska, Hebrangova, Hvarska, Starčevićeva..., cijeli taj krug - kaže Klemen. Grad je u četvrtak ujutro preko svog komunalca Univerzala u ulice s poplavljenim podrumima poslao kontejnere za glomazni otpad od po 5.000 litara zapremine, da ljudi u njih odlažu od vode uništene stvari, a već u kratkom vremenu više njih bilo je i napunjeno. U Univerzalu doznajemo da je za te potrebe u tom dijelu grada, ali i na Vijencu kardinala Alojzija Stepinca kbr. 20, na Trgu Nikole Šubića Zrinskog, u Hvarskoj ulici..., postavljeno deset kontejnera za veliki otpad. Za sve informacije vezane za kontejnere za odlaganje od vode uništenih stvari na raspolaganju je gradski komunalni redar na broj telefona 031 840-446.

- Prvi poziv za ispumpavanje poplavljenog podruma stigao je u 21.15 i nizali su se do pola sata iza ponoći - kaže Klemen. Na teren je izišlo petnaest vatrogasaca u pet timova, s pet vatrogasnih vozila i potrebnom opremom za poplave i ispumpavanje.

U pojedinim podrumima voda je bila i do pola metra, pa i više.

- Voda se nakon takvih pojava povuče, no svakako da je njezino ispumpavanje iz takvih prostora intencija svakog vlasnika prostora. Ima to i svoj psihološki efekt - kaže Klemen.

Voda je u poplavljenim podrumima prodrla u namještaj, aparate, tekstilne predmete, dobar dio vlasnika u tim prostorima drži zimnicu itd.

Ipak, već godinama poplava zaobilazi đakovačke ulice i najniže točke u gradu koje su uvijek plavile i za nešto jačih kiša, poput tzv. Zvijezde, zatim ulice Pašin prolaz u centru grada, Ulice Joze Ivakića itd. Nakon nezapamćene poplave u lipnju 1994., kada je grad u kratkom vremenu osvanuo pod vodom, rješavana je kolektorska mreža na spornim gradskim točkama i pravcima, a nedavno je proveden i veliki projekt Aglomeracija Đakovo pa nekadašnje velike poplave na najnižim točkama grada više nisu posljedica jakih oborina.

- Da ti svi radovi na sustavu odvodnje nisu provedeni, voda bi nam u kratkom vremenu došla do pupka - rekao je jučer, što u šali, što u zbilji, jedan Đakovčanin, a oblačno vrijeme tjera na novu brigu da bi kiše moglo biti još.

S. Župan
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ODRŽAN 4.:BRUT - BARANJA RURAL TRAIL

Više od stotinu biciklista
pedaliralo je planinom

2

SPOMEN NA SUDIONIKE KRIŽNOG PUTA I MJEŠTANE NAŠIČKIH SELA

Komemoracija za nevine žrtve na gubilištu Crni potok

3

NA SREDIŠNJEM TRGU POSTROJILI SU SE ČLANOVI 30-AK BRANITELJSKIH UDRUGA

Održan četvrti Memorijal “Ivan Ćališ-Đeri”