TvObzor
TRODIJELNA BRITANSKA DRAMSKA SERIJA “JOHN STONEHOUSE”

Senzacionalna istinita priča o cijeni uspjeha
Objavljeno 24. svibnja, 2024.
Naizgled savršen život istaknutog člana laburističke vlade počinje se raspadati kada ga optuže za prijevaru i špijunažu

Trodijelna britanska dramska serija o vrtoglavom usponu i padu zastupnika u parlamentu Johna Stonehousea, koji je lažirao vlastitu smrt. Naizgled savršen život ovog istaknutog člana laburističke vlade Harolda Wilsona i mirnog obiteljskog čovjeka počinje se raspadati početkom 1970-ih, kada ga optuže za prijevaru i špijunažu.Ispostavi se da je John Stonehouse, dok se uspinjao na političkoj ljestvici, ljubovao sa svojom tajnicom Sheilom Buckley, ali i održavao veze s češkim obavještajnim službama, što dovodi u pitanje njegov brak i karijeru. Kad se nađe na udaru supruge Barbare, medija i državne obavještajne službe, Stonehouse smišlja nevjerojatan plan za bijeg koji će ga odvesti u Miami, Melbourne i na kraju - ruku pod ruku sa Sheilom - na optuženičku klupu Visokog kaznenog suda u Londonu. I to dok u svojim rukama drži sudbinu premijera Harolda Wilsona izabranog tijesnom većinom.

Ovo je senzacionalna istinita priča o cijeni uspjeha, stresu kojem su izloženi političari te tome kako su se stavovi prema mentalnom zdravlju promijenili u posljednjih 50 godina. Miniseriju "John Stonehouse" ("Stonehouse") možete pratiti od ponedjeljka, 27. svibnja, u 21.10 na Prvom programu Hrvatske televizije (HRT-HTV1).

Prva epizoda: Miami 1974. godine. Glava Johna Stonehousea viri iznad površine vode. On gleda prema plaži i vidi svoju odjeću složenu na tlu. Sad više nema povratka. Krajem 60-ih godina John Stonehouse na vrhuncu je političke karijere. Tijekom mandata premijera Harolda Wilsona postao je ministar zračnog prometa, a zatim ministar pošte. U sretnom je braku s Barbarom Stonehouse, s kojom ima troje djece.

Međutim, usporedno s tim uspjesima Stonehouse u tajnosti započinje suradnju s čelnikom češke tajne službe Alexandrom Marekom i vezu sa svojom tajnicom Sheilom Buckley. Marek ga je snimio tijekom odnosa sa špijunkom pa je Stonehouse drage volje pristao odavati informacije u zamjenu za novac. Između njega i Sheile rodila se ljubav, ali to od njega zahtijeva još više balansiranja obveza.

Osim toga, svoje novostečeno bogatstvo troši velikom brzinom. Premda se Barbara tome protivila, preselili su se u novu raskošnu kuću, a Stonehouse je kupio vrlo skup sportski auto. Izbori 1970. značili su prekretnicu za Stonehousea. Tada su laburisti izgubili vlast, a on je od perjanice stranke postao žrtveni jarac. Na cjedilu su ga ostavili Wilson, Marek i mediji. K tome krenule su glasine o prijevari, a njegova sumnjiva ulaganja došla su pod povećalo javnosti. Sve ga je više obuzimao očaj, a film "Operacija Šakal" dao mu je ideju kako će se izvući iz problema...

Scenarist je John Preston, redatelj Jon S. Baird, a uloge imaju Matthew Macfadyen, Orla Hill, Kevin R. Mcnally, Dorothy Atkinson, Keeley Hawes i Emer Heatley. D. Miklić
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana