TvObzor
ZELENI RATNICI: UGLJEN U PLUĆIMA

Onečišćenje zraka bez granica
Objavljeno 24. svibnja, 2024.

Svake godine 500.000 Europljana prerano umre zbog onečišćenja zraka. Jedan od glavnih uzroka onečišćenja je ugljen, koji se i dalje koristi u mnogim zemljama. I to onečišćenje zraka nema granica. Kontaminira cijeli kontinent.Posvuda se građani bore za pravo na zrak koji je sigurno udisati. No zbog nedostatka opipljivih dokaza njihovi se apeli na regulaciju odbacuju. Zajedno sa znanstvenicima novinarska ekipa kreće u potragu za dokazima onečišćenja zraka.

Dokumentarni film “Zeleni ratnici: Ugljen u plućima” na rasporedu je u četvrtak, 30. svibnja, u 20.40 na HTV3.

U Poljskoj se 75 posto električne energije proizvodi iz ugljena. Poljski grad Rybnik jedan je od najonečišćenijih u Europi; ovdje su i prije Covida djeca nosila maske za igranje vani i savjetovalo se da većinu vremena provode u zatvorenome kako ne bi udisala otrovni zrak. Šokantno istraživanje provedeno za ovu istragu otkriva da djeca ovdje imaju 425 posto više čađe u organizmu od djece u Strasbourgu. Grad se našao na naslovnicama diljem Europe, pa čak i privukao pozornost poljske vlade.

Studija je također pokazala da djeca u Strasbourgu, gradu s prosječnom razinom onečišćenja zraka za europsko urbano područje, i dalje imaju gotovo milijun čestica čađe po mililitru u mokraći. Hoće li se moćni lobi industrije ugljena oduprijeti tim otkrićima? D.M.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRVA EPIZODA NA RASPOREDU JE 17. LIPNJA

“Metropolitanci” ponovno na HRT-u

2

EXIT IMA VJEROJATNO NAJJAČI OVOGODIŠNJI ELEKTRONSKI LINEUP NA SVIJETU

Od legendi do predvodnika nove generacije

3

IVAN DORIAN MOLNAR

Spreman sam raditi koliko god treba, i na Euru i na Olimpijskim igrama