Sport
NE MOŽE PAMPAS BITI - KOMFOR-ZONA

Još jedan početak: Cilj - Kompetitivna momčad u HNL-u, ali i na eurosceni
Objavljeno 23. svibnja, 2024.
“Glavna zvijezda” na Opus Areni bit će sportski direktor Jose Boto, kojeg sad čeka rješavanje brojnih kadrovskih upitnika
Već je odavno bilo jasno da će kraj aktualne sezone biti napet jer su nogometaši Osijeka bili u žestokoj borbi za novi izlazak na europsku scenu.

No napetost je dosegnula vrhunac samo 12 sati nakon što je momčad uspjela kolo prije kraja ostvariti taj cilj. E onda su klupski čelnici odlučili dodatno začiniti napetost odlukom o smjeni trenera Zorana Zekića. Takva je odluka jedne šokirala, druge je zatekla posve nespremne, treći su je dočekali s odobravanjem, a bolje upućeni su znali da je ona neizbježna. I eto Osijeka na još jednom početku, tko zna kojem u samo dvije godine.

Čeka se novi trener


Sada se mnogi pitaju u kojem će smjeru klupsku sportsku politiku voditi Jose Boto. Teorija je nekoliko, ali na kraju će vrijeme pokazati je li koja od njih točna. Svi se pitaju što će Portugalac napraviti, no pravo je pitanje što će iza njega ostati, kada jednog dana napusti Opus Arenu. Krenuo je u sveobuhvatne promjene, što samo po sebi uopće ne mora biti loše, a već je nekoliko puta istaknuo dva jasna cilja:

- U mladim igračima imamo zlatni rudnik, koji trebamo crpiti na pravi način, a što se tiče seniorskog sastava, jedini je cilj formirati momčad koja će biti kompetitivna u SHNL-u i na europskoj sceni.

Ipak, naglasak treba staviti na jednu drugu Botovu misao:

- Nećemo više raditi izlazne transfere samo da bismo ih napravili.

U posljednje dvije godine puno je bilo baš takvih odlazaka jer je klub ciljano želio smanjiti izdatke za plaće, ali sada je situacija stablizirana, pa će Boto bez većih problema moći ostvariti taj cilj. Puno se očekuje od nadolazećeg ljetnog prijelaznog roka, a prvo pitanje bit će izbor novog trenera, ali i njegova sturčnog stožera. Od Zekićeva su ostali jedan od pomoćnika, Ivo Smoje, koji će u subotu voditi momčad u Varaždinu, i trener vratara Domagoj Malovan. Jasno, očekuje se kako će novi šef struke, koji će, prema najavama, sigurno biti stranac, željeti sa sobom dovesti neke svoje ljude. Danas je to posve uobičajeno u nogometu. Izbor novog trenera osjetljiva je odluka jer će pred njega biti postavljeni jasni ciljevi. Rezultatski iskorak, ali i nastavak procesa promoviranja igrača iz Osijekove Škole nogometa. Neće tom čovjeku biti lako po dolasku na Opus Arenu jer će trebati proći proces upoznavanja nove okoline, a i same momčadi kojom raspolaže. Boto je za njega već sigurno pripremio svoja zapažanja o igračkom kadru što bi novom treneru trebalo olakšati početak i ubrzati proces formiranja prepoznatljive igre. Za novog trenera svakako je dobra vijest da će do prve službene utakmice na raspolaganju imati gotovo šest tjedana, što se smatra idelanim razdobljem u pripremama. Bijelo-plavi će, naime, sezonu otvoriti europskom utakmicom 2. pretkola Konferencijske lige, koja je na rasporedu 25. srpnja, a nova sezona u SHNL-u počinje 2. kolovoza, što je gotovo dva tjedna kasnije negoli u sezoni koja je na izmaku.

Kadrovska pitanja


Boto, bar tako tvrdi, već ima jasnu viziju kakvom će tipu trenera povjeriti početak nove Osijekove ere, za koju se nadamo kako će biti prije svega mirnija i stablinija, što bi samo po sebi značilo - i rezultatski uspješnija od ove i prošle. Naravno, jednako je važno pitanje kakav će igrački kadar na raspolaganje dobiti taj novi šef struke. Jasno je kako neće imati puno utjecaja, bar na početku, na strukturu igračkog kadra, jer dok ne bude izabaran, najveći dio pitanja vezanih uz igrački kadar već će biti riješen. Boto je jasno poručio kako će do početka priprema u Osijekovu svlačionicu doći pet novih igrača. Jedan je, veznjak Marko Soldo, već potvrđen, a vrlo blizu realizacije je i drugi transfer, stopera Luke Jelinića. Šuška se kako je Osijekov sportski direktor zapravo zatvorio još dva transfera iz SHNL-a. Više je nego očito kako Boto u ovih pet mjeseci nije sjedio prekriženih ruku, već je pomno, zajedno sa skautskom službom koju je ustrojio, pratio ne samo susrete SHNL-a nego i gotovo sve utakmice mladih reprezentacija Hrvatske. Njegov je cilj dovođenje mlađih, dokazavanja željnih igrača, što se dalo iščitati iz njegove rečenice:

- Ne želimo u momčadi imati igrače koji će dolazak u Osijek doživljavati kao komfor-zonu. Rezultatski iskorak se ne može učiniti na taj način. Momčad nam mora biti gladna pobjeda i stalnog dokazivanja.

Prije negoli nova momčad dobije jasne konture, Bota čeka još dosta odluka. Ili ih je možda već i donio, pa samo čeka pravi trenutak za objavljivanje. Priličnom broju igrača ovog ljeta izlaze ugovori ili posudbe, a zasad, bar službeno, nije rečeno hoće li se nekom od njih ponuditi produženje ugovora ili će se pak aktivirati otkupne klauzule dogovorene prilikom dolazaka na posudbu. Od tih posuđenih igrača najviše je igrao Enis Čokaj, a stasiti napadač Ladislav Almaši, koji je zapravo bio prva Botova akvizicija, dobio je malo minuta za dokazivanje. Jedna od važnijih odluka bit će rješavanje statusa igrača koji ulaze u posljednju godinu ugovora. Njih je sedam, a u tu skupinu pripadaju i dva nositelja igre ovog proljeća, Ramon Mierez i Darko Nejašmić. Uza sve to trebat će odlučiti i o 12 igrača koji su na posudbama. Svi oni budno su praćeni u proljetnom dijelu sezone.

Za rješavanje tih mnogobrojnih otvorenih pitanja Boto će na raspolaganju imati 20-ak dana. Naime, početak priprema za novu sezonu, ako ne dođe do nekih promjena, planiran je za 17. lipnja.

Dalibor Keler
UGOVORI NA ISTEKUl Slavko Bralić

l Šime Gržan

l Petar Brlek

l Marko Barešić

l Luka BranšteterPOSUDBE NA ISTEKUl Enis Čokaj

l Ladislav Almaši

l Oleksandr DrambajevUGOVOR NA ISTEKU UZ MOGUĆNOST PRODUŽETKAl Petar PušićUGOVORI DO LJETA 2025.l Ramon Mierez

l Darko Nejašmić

l Vedran Jugović

l Marin Prekodravac

l Marko Malenica

l Franko Kolić

l Renan Guedes

Možda ste propustili...

SVLADALI TALIJANSKU KOMBINACIJU SIMONEA BOLELLIJA I ANDREU VAVASSORIJA

Roland Garros: Mate Pavić i Marcelo Arevalo pobjednici

HRVATSKOJ JE VAŽNO PROĆI SKUPINU, ONDA JE SVE MOGUĆE

EURO mu se opire, može li ga Luka napokon slomiti?

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

IZBORNIK VATRENIH IMAO JE TEŠKU VEČER, PA I NOĆ

Nije lako i ugodno, ali sad ne smijemo potonuti, još je uvijek sve u našim rukama

2

VATRENI SE MORAJU VADITI, A SLJEDEĆI SUPARNIK VRLO OPASAN

Albanci su časno pali, sad sve karte bacaju na srijedu i kako dobiti Hrvate

3

FINALE ZLATNE EUROPSKE LIGE ODBOJKAŠA

Ukrajina rastužila domaće
navijače u Gradskom vrtu