Crna kronika
UHIĆENO DESET OSOBA

Umjesto industrijske konoplje kod Đakova uzgajali marihuanu!?
Objavljeno 23. svibnja, 2024.
Navodno je riječ o više stotina kilograma uzgojene marihuane, koja se proizvodila i na području Slavonije
U velikoj akciji Uskoka i policije u srijedu je uhićeno deset osoba povezanih s ilegalnim uzgojem marihuane. Prema neslužbenim informacijama, marihuana je uzgajana na plantažama registriranima za uzgoj legalne industrijske konoplje.

Navodno se radi o nekoliko stotina kilograma uzgojene marihuane, koja se proizvodila i u Slavoniji, na području Đakova, i to u zgradi bivše tvornice u industrijskoj zoni. Zgradu je, kako pričaju Đakovčani, unajmila osoba koja se nedavno doselila u taj grad. Među osumnjičenicima je, prema neslužbenim informacijama, i jedan poznati gospodarstvenik koji proizvodi industrijsku konoplju.

Ravnateljstvo policije objavilo je u srijedu ujutro kako policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) - Služba Osijek, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK), provode kriminalističko istraživanje kojim je obuhvaćeno deset osoba zbog sumnje da su počinile kaznena djela zločinačkog udruživanja i neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja. Izvijestili su i kako su u tijeku uhićenja, pretrage i razne hitne dokazne radnje na području Zagreba, Osječko-baranjske, Bjelovarsko-bilogorske i Splitsko-dalmatinske županije. "Po dovršetku kriminalističkog istraživanja PNUSKOK - Služba Osijek podnijet će kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, a uhićene osobe predat će pritvorskom nadzorniku", priopćili su iz Ravnateljstva policije.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je novinarima kako policija do ovakvih osoba dolazi operativnim radom. "Kada govorimo o zločinačkom udruživanju, hrvatska policija upravo je stavila naglasak na njih. Ove godine razbijeno je već 17 takvih udruženja i policija ih je onemogućila u radu. Samo prošle godine podneseno je 2500 kaznenih prijava iz domene zlouporaba droga, a u proteklih pet godina podneseno ih je više od 13.000. Radi se o intenzivnom policijskom radu i tako ćemo i nastaviti", rekao je Božinović.

Ovo nije prvi slučaj da se tvrtka ili poduzetnik koji je prijavio legalni uzgoj industrijske konoplje bavi uzgojem marihuane u Osječko-baranjskoj županiji. Naime, u lipnju prošle godine zaplijenjeno je 868 kilograma marihuane od 40-godišnjaka koji je zlouporabio odobrenje da se bavi proizvodnjom i preradom industrijske konoplje na bizovačkom području. U veljači prošle godine Općinski sud u Zadru nepravomoćno je osudio četiri osobe na ukupno 21 godinu zatvora jer je također trebala biti posađena industrijska konoplja, no proizvedena je marihuana. Osuđenici su od početka siječnja 2021. do kraja kolovoza 2021. na državnom zemljištu uzgojili najmanje 7728 biljaka marihuane, a zaplijenjeno je 8,86 tona te droge.

U prosincu prošle godine više od 890 kilograma marihuane oduzela je policija od dvije osobe na valpovačkom području. Suradnjom policijskih uprava osječko-baranjske i dubrovačko-neretvanske te službenika Carinske uprave i Općinskog državnog odvjetništava u Osijeku utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da su 40-godišnjak i 58-godišnji strani državljanin počinili kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prometa drogama. U pretrazi stana i drugih prostora u okolici Valpova kojima se koristi 40-godišnjak pronađene su 232 papirnate vreće konoplje s ukupno većim sadržajem THC-a od zakonom propisanog, težine veće od 745 kilograma, kao i 16 plastičnih vreća s više od 146 kilograma konoplje.

Sandra Lacić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana