Regija
SMJER RAZVOJA UP VUKOVAR

Najveći projekti su Grand hotel i Crveni magacin
Objavljeno 23. svibnja, 2024.
Predviđeno je unaprjeđenje javnog prijevoza, zatvoreno tenisko igralište i biciklističke staze
VUKOVARČelništvo Vukovara usvojilo je početkom godine Strategiju razvoja urbanog područja Vukovar za razdoblje 2021. - 2027. godine, kao i akcijski plan za provedbu Strategije.

Ta je strategija dokument strateškog planiranja u okviru politike regionalnog razvoja kojim se planira razvoj urbanog područja kao cjeline, odnosno predstavlja preduvjet za korištenje ITU mehanizma za sedmogodišnje razdoblje. Podsjećamo kako je Urbano područje Vukovar ustrojeno u prosincu 2021. godine, a uz Vukovar ga čine i općine Bogdanovci, Trpinja, Tompojevci, Tovarnik i Lovas.

Za formiranje urbanih područja propisani su osnovni i dodatni kriteriji, s tim da u osnovne koje svako područje mora zadovoljiti ponajprije spada teritorijalna povezanost cijelog urbanog područja, uz kriterij migracije stanovništva na temelju kojega se određuje koliki broj jedinica lokalne samouprave ulazi u sastav urbane aglomeracije. Važni su bili i dodatni kriteriji na temelju kojih je svaki grad priključivao druge jedinice lokalne samouprave, a to su funkcionalna povezanost, zajednički integrirani projekti, infrastruktura, zajednički razvojni problemi te društveni kriteriji.

Formirano partnersko vijeće definiralo je kako Urbano područje Vukovar želi više ljudi, više gospodarskih aktivnosti i više sadržaja koji podižu kvalitetu života. Definiranju projekata od strateške relevantnosti prethodio je proces prikupljanja projekata te je izrađena baza s ukupno 132 projekta svih jedinica lokalne samouprave. Kada je riječ o Vukovaru, u Strategiji se navodi kako projektom unaprjeđenja gradskog prijevoza žele povećati broj putnika u javnom prijevozu ulaganjem u njegovu kvalitetu, sigurnost i dostupnost. Konkretno, planira se nabava i osuvremenjivanje putničkog voznog parka (autobusa) i digitalizacija gradskog prometa. Projektom izgradnje biciklističkih staza izgradit će se nova biciklistička infrastruktura na dionicama Bršadin - Vukovar i Trpinja - Vukovar, što će pridonijeti boljoj povezanosti naselja, odnosno na rutama koje služe za dnevne migracije.

Rekonstrukcijom unutrašnjosti Grand hotela (Radničkog doma) revitalizirat će zaštićeno kulturno dobro. Objekt je izvana obnovljen, no za njegovo stavljanje u funkciju nužna je rekonstrukcija unutarnjeg dijela i opremanje.

Cilj je prenamjena u društveno-kulturne sadržaje - gradsku vijećnicu, dio gradske uprave, gradsku kavanu te kinodvoranu.

Dragana Korpoš
USKLAĐENA S NACIONALNOM STRATEGIJOM
Strategija definira i rekonstrukciju Eltzova Crvenog žitnog magacina na ulazu u Vukovar i njegovu prenamjenu u društveno-glazbeni centar, čime će zaštićeno kulturno dobro biti revitalizirano u obrazovnu namjenu. Značajan je projekt i ulaganje u sportsku infrastrukturu - izgradnju zatvorenih teniskih terena u Vukovaru. Osim strateških projekata, planirana je i provedba drugih projekata ulaganja u višenamjensku društvenu, sportsku i kulturnu infrastrukturu na području općina u sastavu Urbanog područja Vukovar. U konačnici, Strategija je sveobuhvatni dokument koji povezuje lokalne potrebe s nacionalnim i regionalnim prioritetima, a usklađenost s Nacionalnom razvojnom strategijom RH potvrđuje ostvarivost zacrtanih ciljeva.

Možda ste propustili...

TRADICIONALNO VELIKO OKUPLJANJE ŽUPANIJSKIH UMIROVLJENIKA

Iz VPŽ-a 1100 umirovljenika na zajedničkim susretima

NA PODRUČJU TRIJU OPĆINA ĐAKOVŠTINE

Besplatan priključak na vodu u 15 naselja

ZAVOD ZA HITNU MEDICINU VSŽ-A

U 2023. godini zaprimili 17.425 poziva građana

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ODRŽAN 4.:BRUT - BARANJA RURAL TRAIL

Više od stotinu biciklista
pedaliralo je planinom

2

SPOMEN NA SUDIONIKE KRIŽNOG PUTA I MJEŠTANE NAŠIČKIH SELA

Komemoracija za nevine žrtve na gubilištu Crni potok

3

NA SREDIŠNJEM TRGU POSTROJILI SU SE ČLANOVI 30-AK BRANITELJSKIH UDRUGA

Održan četvrti Memorijal “Ivan Ćališ-Đeri”