Regija
U NEVREMENU S GRMLJAVINOM, VJETROM I KIŠOM

Gojela vikendica, na crkvu palo drvo, tribine bez krova
Objavljeno 22. svibnja, 2024.
Ukupno 26 vatrogasnih intervencija. Prekidi u opskrbi strujom, a padao i led
Veliko nevrijeme poharalo je u utorak poslijepodne Hrvatsku, ali i Slavoniju i Baranju, gdje je grom izazvao požar, a vjetar je nosio krovove i rušio stabla. U 26 intervencija sudjelovao je 81 vatrogasac s 27 vozila.

Zbog nevremena na području Osječko-baranjske županije od 16.22 do poslije 22 sata vatrogasci i ostale dežurne žurne službe (HEP, komunalna poduzeća…) radili su na saniranju štete i posljedica nevremena na stambenim objektima i komunalnoj infrastrukturi u Osijeku, Čepinu, Đakovu, Jagodnjaku, Šećerani, Belom Manastiru, Aljmašu, Ladimirevcima, Višnjevcu, Petrijevcima, Bilju, Samatovcima, Cretu Bizovačkom i Širokom Polju.

Bandere na pruzi


Prema podacima Županijskog centra 112 Osijek, Hrvatska elektroprivreda imala je mnogo intervencija, a zbog kvara na elektroenergetskoj mreži od 15.51 do 18.49 bez napajanja električnom energijom ostali su dijelovi naselja Budrovci, Piškorevci I Strizivojna, ukupno 2046 stanovnika.

U Aljmašu je oko 17.30 grom udario u krov vikendice 62-godišnjaka, pri čemu je izgorio dio krovišta. Ozlijeđenih nije bilo, a vatru su ugasili vatrogasci DVD-ova Aljmaš i Dalj.

U Ladimirevcima je jak vjetar srušio stablo na crkvu. U uklanjanju stabla DVD-u Ladimirevci pomogli su kolege iz DVD-a Valpovo, koji su na teren stigli s autoljestvama.

Vatrogasci iz Bizovca imali su dvije tehničke intervencije - uklanjali su banderu i drvo s pruge na potezu od Creta Bizovačkog do Josipovca, a vatrogasci iz Belog Manastira imali su tri tehničke intervencije - uklonili su palo drveća s ceste u Belom Manastiru te popravljali dva krovišta u Belom Manastiru i Šećerani.

Štete na stadionu


Vatrogasci iz Čepina uklanjali su banderu koja je pala u njihovu mjestu, kao i slomljena i srušena stabla s nogostupa i kolnika u Čepinu. Biljski vatrogasci uklanjali su drvo koje je palo na krovište kuće u Bilju, a vatrogasci iz Širokog Polja uklanjali su drvo koje je palo na cestu. Petrijevački vatrogasci popravljali su krovište u svom mjestu, a vatrogasci iz Jagodnjaka uklanjali su drveće s ceste i stabla nagnuta na električne žice u Jagodnjaku. Osječki vatrogasci dva su puta izlazili na intervencije zbog vode u podrumima i uklanjanja srušenih stabala.

Vjetar je u Đakovu odnio 400 m2 limenog krova s južne strane tribine na stadionu HNK-a Đakovo Croatia, člana 3. NL - Istok, i prebacio ga na stan domara. Prema riječima tajnika i trenera Željka Kovača Buze, takav se događaj ne pamti, a prethodnik današnjeg HNK-a Đakovo Croatia, NK Jedinstvo, osnovan je spajanjem dvaju dotadašnjih klubova 1962. "Došao je nalet vjetra, trajalo je minutu-dvije, i odnio je dio pokrova postavljenog prije 15-ak godina. Pavši na stan domara, srušen je dimnjak", kaže Kovač. Srećom, ozlijeđenih nema, a u to vrijeme nije bilo nikakvih aktivnosti. Kovač kaže kako će oštećenja biti sanirana za dan-dva, a klub nesmetano nastavlja aktivnosti. "Tribina je rađena 1950., kada i konstrukcija krova, a betonski dio 1978., no u međuvremenu je bilo renoviranje", kaže Kovač. Na budrovačkom području padao je led veličine lješnjaka.

Sandra Lacić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ODRŽAN 4.:BRUT - BARANJA RURAL TRAIL

Više od stotinu biciklista
pedaliralo je planinom

2

SPOMEN NA SUDIONIKE KRIŽNOG PUTA I MJEŠTANE NAŠIČKIH SELA

Komemoracija za nevine žrtve na gubilištu Crni potok

3

NA SREDIŠNJEM TRGU POSTROJILI SU SE ČLANOVI 30-AK BRANITELJSKIH UDRUGA

Održan četvrti Memorijal “Ivan Ćališ-Đeri”