Svijet
POSTALI SU ODVIŠE ŠTETNI SAVEZNICI

Razlaz francuske desnice s AfD-om
Objavljeno 23. svibnja, 2024.
Šefica francuske krajnje desnice Marine Le Pen u srijedu je rekla da njezina stranka želi "razlaz" s njemačkom krajnje desnom Alternativom za Njemačku (AfD), što upućuje na to da je njemačka stranka postala preštetna saveznica uoči izbora za Europski parlament u lipnju.

Le Pen je optužila AfD da je bez kormilara i da je pod utjecajem svojih radikalnih elemenata. "Bilo je hitno potrebno uspostaviti sanitarni kordon. AfD ide od provokacije do provokacije", rekla je Le Pen za radio Europe 1. "Više nije vrijeme da se distanciramo, vrijeme je da se raziđemo s tim pokretom", rekla je le Pen.

Do razlaza je došlo nakon što se AfD, koji je postao druga najpopularnija stranka u Njemačkoj uoči lokalnih i europskih izbora ove godine, našao pod intenzivnim nadzorom zbog svojih politika i ponašanja viših članova. Razilaženje s Le Penovim Nacionalnim okupljanjem (RN) moglo bi dovesti u pitanje pokušaj krajnje desnice da ostvari dobar izborni rezultat na europskim izborima, te dodatno pritisnuti AfD nakon što mu je prošlog tjedna počela padati popularnost u predizbornim anketama. Le Pen je svoje komentare iznijela dan nakon što je RN, koji vodi u anketama za europske izbore u Francuskoj, objavio da više neće sjediti zajedno s AfD-om u Europskom parlamentu.

U intervjuu objavljenom krajem prošlog tjedna vodeći kandidat AfD-a na europskim izborima Maximilian Krah kazao je za talijanski list La Repubblica da "nisu svi SS-ovci bili kriminalci". SS, ili "Schutzstaffel", bio je glavna paravojna organizacija Nacističke stranke Adolfa Hitlera, koja je, uz mnoge svoje uloge, bila ključna u holokaustu, ubojstvu šest milijuna Židova i drugih skupina koje su nacisti progonili. AfD nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar, no njemačka televizija ZDF u srijedu ujutro objavila je da je Krah napustio vodstvo stranke. AfD se također suočio s masovnim uličnim prosvjedima nakon što su njegovi viši članovi nazočili sastanku na kojem se raspravljalo o deportaciji građana stranog podrijetla te zbog optužbi da pruža utočište kineskim i ruskim agentima. Njemački sud prošlog je tjedna objavio da sigurnosne službe mogu nastaviti nadzirati AfD kao potencijalnu ekstremističku stranku. H
Možda ste propustili...