Novosti
PREDSJEDNIK VLADE RH

Plenković: Hrvatska trenutno ne razmišlja o priznanju Palestine
Objavljeno 22. svibnja, 2024.

ZAGREB  – Hrvatska u ovom trenutku ne razmišlja o priznanju Palestine, rekao je u srijedu premijer Andrej Plenković, nakon što su Španjolska, Irska i Norveška najavile da će to učiniti.

Švedska, Irska i Norveška u srijedu su objavile da će 28. svibnja priznati neovisnu palestinsku državu, na što je Izrael odmah reagirao povlačenjem veleposlanika iz tih zemalja. Tri članice EU-a time su se pridružile Švedskoj koja je 2014. postala prva članica EU-a koja je to učinila.

Češka, Mađarska, Poljska, Bugarska, Rumunjska priznale su Palestinu 1988. u sklopu sovjetskog bloka, a iste godine, ubrzo nakon njezinog proglašenja, to je učinio i Cipar.

„U ovom trenutku ne razmišljamo o tome”, odgovorio je Plenković u srijedu na pitanje hoće li i Hrvatska priznati Palestinu. 

„Naša je stalna pozicija ona bazirana na rješenju o dvije države, ali na način da dođe do dogovora” dviju strana, dodao je premijer.

Priznanje Palestine najavile su i Malta i Slovenija, a i Australija je objavila da postoji ta mogućnost. Palestinu kao državu trenutno priznaje 143 od 193 članica Ujedinjenih naroda.

(Hina)

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BIT ĆE TO PRVI CJELOVITI CENTAR ZA GOSPODARENJE OTPADOM

Gradit će se prva domaća energana koja pretvara mulj i blato u energiju

2

HRVATSKE ZRAČNE LUKE BILJEŽE SVE BOLJE REZULTATE

Na Klisi četiri puta više putnika nego na Krku

3

KRIM-SLUŽBENIK UDALJEN IZ SLUŽBE

Vozio pijan auto PU vukovarsko-srijemske