Osijek
17. MILANKOVIĆEVI CIKLUSI U DALJU 25. SVIBNJA

Znanstvenici i umjetnici ispod zvijezda
Objavljeno 21. svibnja, 2024.
KZC Milutin Milanković u Dalju organizira 17. Milankovićeve cikluse u subotu (25. svibnja). Tema je znanstvenog skupa "Osunčanje i vrijeme", kaže ravnatelj Đorđe Nešić, dodajući da program počinje u 9 sati radionicom s učenicima Srednje škole Dalj - Izrada digitalne meteorološke stanice. U 11 sati je doček gostiju uz svečano otvaranje Milankovićeva sunčanog sata, o kojem slijedi predavanje prof. dr. Milutina Tadića. Predavanje o Suncu održat će Dalibor Mesarić, predavanje "Osunčanje i vrijeme" prof. dr. Aleksandar Petrović, a akademik Fedor Mesinger govorit će o Milankoviću i klimatskim promjenama.

Tijekom dana "Mali koncert u Milankovićevu čast", inače velikom ljubitelju opere, održat će kompozitorica Vera Milanović, mezzosopranistica Tanja Obrenović, bariton Nenad Nenić, sopranistica Ivana Medić, bas Berislav Puškarić i korepetitor Igor Valeri.

U 19.30 počinje predavanje "Insolacija i zaštita osobnih automobila" prof. dr. Hrvoja Glavaša s FERIT-a Osijek i prof. dr. Mirka Karakašića sa Strojarskog fakulteta iz Slavonskog Broda.

Milutin Milanković, astronom, geofizičar, klimatolog, matematičar, inženjer, doktor tehnike, sveučilišni profesor, književnik, rođen je u Dalju 28. svibnja 1879. godine. NASA ga je uvrstila među 15 najznačajnijih znanstvenika svih vremena koji su se bavili planetom Zemljom. D. Pejić
Možda ste propustili...

KONFERENCIJA NA PRAVNOM FAKULTETU

Skup o demokraciji i vladavini prava

SVJETSKI DAN DARIVATELJA KRVI

Sastanak Kluba 100

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

IZLOŽBA U STAROJ PEKARI

Šuma kako ju vide - šumari

2

KONFERENCIJA NA PRAVNOM FAKULTETU

Skup o demokraciji i vladavini prava

3

SVJETSKI DAN DARIVATELJA KRVI

Sastanak Kluba 100