Crna kronika
ALKOHOL I VOŽNJA: NI JEDAN RAZLOG NIJE OPRAVDAN

Sto pijanih vozača policija zaustavi svaki dan
Objavljeno 22. svibnja, 2024.
3,09 promila imao je bagerist zaustavljen u blizini Pleternice. On je samo kap u moru. U dvije je godine bilo 71.713 takvih slučajeva
Alkoholizirani vozači svakodnevni su "ulov" policije, a neslavni rekorder ponedjeljka dolazi iz Požeško-slavonske županije. Policija je između Pleternice i Frkljevaca zaustavila bager kojim je pod utjecajem 3,09 promila upravljao 29-godišnjak. Uz to, nije imao osobnu iskaznicu ni bilo koji drugi dokument kojim bi se provjerio identitet. Istoga je dana na Trgu Svetog Trojstva u Požegi 49-godišnji vozač automobilom udario u betonski cvjetnjak. Pobjegao je s mjesta nezgode, no policajci su ga ubrzo pronašli i utvrdili da ima 2,66 promila alkohola u krvi.

Istoga dana, na području Policijske uprave osječko-baranjske, u prometu je zaustavljeno šest pijanih vozača, i to dva vozača automobila, tri biciklista i jedan vozač traktora. Najveća koncentracija alkohola od 1,74 promila izmjerena je 52-godišnjem biciklistu koji je zaustavljen na području Belog Manastira. Kako je objavilo Ravnateljstvo policije, u tri dana proteklog vikenda na hrvatskim su prometnicama utvrđena 293 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola. Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području PU osječko-baranjske, a najveća koncentracija alkohola u količini od 3,04 promila izmjerena je kod osobe na području PU ličko-senjske. Najviše prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili su vozači u dobnoj skupini od 31 do 40 godina (70 takvih prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija od 0,51 do 1,00 promila, dok je to ujedno i najčešće izmjerena koncentracija kod svih dobnih skupina.

Prema statističkim podacima Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) u protekle dvije godine, bez prometnih nesreća, uhvaćeno je 71.713 alkoholiziranih vozača. Tijekom 2022. godine bilo ih je 36.259, a prošle godine 35.454. Najviše pijanih vozača imalo je u te dvije godine između 0,51 i 1,00 promila alkohola u krvi, njih 25.965. Između 1,01 i 1,50 promila imalo je 16.832 vozača. Više od 1,50 promila u organizmu imalo je 13.846 vozača. Vozača koji su imali u krvi do 0,50 promila u prometu je zatečeno u dvije godine 4827, a onih koji su bili pod utjecajem droga i lijekova 360. Vozača bicikala i zaprežnih vozila pijanih na cestama bilo je 4594, a onih koji su odbili alkotest, test na droge ili liječnički pregled bilo je 5289.

Sandra Lacić
SAVJET: IDITE PJEŠICE ILI POZOVITE TAKSI
Iz policije savjetuju vozačima koji su konzumirali alkohol da ostave automobil i pješače jer će im to koristiti, a tako neće nikoga dovesti u životnu opasnost. “Koristite javni prijevoz ili usluge taksi-prijevoza, jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije. Ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag. Zamolite nekoga trijeznog da vas odveze i ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića jer vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu. Ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan”, poručuju vozačima iz policije.

Možda ste propustili...

TRAGEDIJA U MJESTU DONJA VLAHINIČKA KOD POPOVAČE

U prometnoj nesreći smrtno stradalo dijete

Najčitanije iz rubrike