Kultura
IZLOŽBA 7. BIJENALA SLIKARSTVA U VUKOVARU

Presjek generacija koje oblikuju slikarsku scenu
Objavljeno 22. svibnja, 2024.
Predstavlja najrenomiranije dosege hrvatskog slikarstva u dvogodišnjem razdoblju
U galeriji Oranžerija Gradskog muzeja Vukovar prošloga je tjedna otvorena gostujuća izložba 7. bijenala slikarstva, koja predstavlja selekciju radova sa 7. bijenala slikarstva održanog u Domu HDLU-a 2023/24. godine.

Dvadesetak djela


Bijenale slikarstva, u organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika, nacionalna je likovna manifestacija posvećena bilježenju scene i pomaka u mediju slikarstva, pokrenuta idejom predstavljanja trenutačnog stanja hrvatskog slikarstva i sučeljavanja s aktualnim europskim slikarskim praksama. Hrvatska selekcija predstavlja širok presjek generacija koje aktivno oblikuju slikarsku scenu, od najstarijih, članova HAZU-a, do najmlađih, koji stvaraju nove impulse ulaska na tu scenu.

Izložba u Gradskom muzeju Vukovar predstavlja izbor od dvadesetak umjetničkih djela najistaknutijih autorica i autora koji su izlagali u sklopu glavne selekcije u Domu hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu. Na svečanom je otvorenju ravnateljica muzeja Ana Filipović zahvalila voditeljici galerije HDLU-a Martini Miholić na organizaciji, kustosici Rosanki Savić-Mitrović na postavu izložbe te Anti Džalti na tehničkoj realizaciji postava. Nazočnima se obratio i dopredsjednik Upravnog odbora HDLU-a Josip Zanki, koji je istaknuo važnost Bijenala od samog osnutka do danas, kao i koncepcije da gostuje u galerijama i muzejima u cilju prepoznavanja i vidljivosti umjetnika diljem Hrvatske. Izložbu je otvorio pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Josip Paloš.

Martina Miholić naglasila je kako su prije nekoliko godina uočili potrebu da izložba koja predstavlja najrenomiranije dosege hrvatskog slikarstva u dvogodišnjem razdoblju ne bude predstavljena samo u Zagrebu već da i publika u drugim hrvatskim gradovima dobije priliku vidjeti ta djela.


- Ovo je druga suradnja s Gradskim muzejom Vukovar, a izložba predstavlja djela hrvatskih slikara, među kojima su brojni nagrađeni. Mnogi slikari napreduju, no ove smo godine imali s jedne strane niz novih imena na sceni te s druge umjetnike koji su napravili važan pomak u umjetničkom istraživanju - rekla je, dodajući kako je posebno zanimljivo to što su autori pripadnici različitih generacija.

Web bijenala


Među ostalima vukovarski ljubitelji likovne umjetnosti imaju priliku pogledati umjetnička djela čiji su autori Mirela Blažević, Natalija Borčić Peuc, Leonardo Budimilić Majnarić, Jadranka Fatur, Ariana Herceg, Anita Kos, Mirna Kutleša, Mia Matijević Akrap, John Miličić, Monika Meglić, Mihaela Rašica, Helena Schultheis Edgeler, Mario Romoda, Stjepan Šandrk, Bojan Šumonja, Domagoj Rogina i Marko Zeman.

- Na našem webu bijenala slikarstva svi zainteresirani mogu pregledati kataloge svih održanih bijenala, doznati informacije o izlagačima i nagrađenima, ali i vidjeti bazu umjetnika, odnosno pregledati tko je sve sudjelovao od prvog bijenala - zaključila je Miholić.

Izložbu prati opsežan katalog, pa posjetitelji imaju priliku dobiti i informacije o popratnom izložbenom programu, izložbi radova studenata Akademije likovnih umjetnosti, inkluzivnom i edukativnom programu, slikarstvu u javnom prostoru te pročitati životopise autora. Izložba 7. bijenala slikarstva u galeriji Oranžerija bit će otvorena do 16. lipnja.

Dragana Korpoš
Možda ste propustili...

DUBRAVKO SERTIĆ VINKOVČANIN IZLAŽE U ZAGREBAČKOM MSU

Jedna je od mojih brojnih uloga u životu i biti slikar

PREDSTAVIT ĆE RADOVE SVIH ŠEST ODSJEKA

Godišnja izložba AUKOS-a

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREMIJERA U OSJEČKOM HNK

“Prodana nevjesta” zaslužila je ovacije

2

ART FAIR “NESVRSTANI”

U Laubi radovi 112 umjetnika

3

LADY JADRANKA NJERŠ BERESFORD-PEIRSE

Važno odlikovanje kralja Charlesa III.