Ekonomija
MORSKE LUKE

Porast broja putnika - pad prometa robe
Objavljeno 22. svibnja, 2024.
Morske luke u prva tri mjeseca zabilježile su porast prometa putnika za 8,7 % na njih gotovo 3,3 milijuna, dok je promet tereta od 4,4 milijuna tona manji za 25 % u odnosu prema istom razdoblju lani, podaci su Državnog zavoda za statistiku. Samo na trajektima i putničkim brodovima u prvom tromjesečju 2024. prevezena su 3,2 milijuna putnika, ili 8,3 % više nego u istom razdoblju 2023.

Nešto malo više od polovine ukupnog broja putnika u morskim lukama, ili njih oko 1,2 milijuna, bilo je u tri luke - Splitu, Zadru i Prekom (Ugljan). Među putnicima u morskim lukama 20 tisuća ih je iskrcano s brodova za kružna putovanja (kruzeri), što je za čak 154 % više nego u lanjskom prvom tromjesečju, a kruzeri su i putnici s njih najviše obilazili luke Dubrovnik, Split i Šibenik.

Uz porast broja putnika, u hrvatske morske luke u prvom tromjesečju prispjelo je i više brodova nego u istom lanjskom razdoblju, ukupno nešto više od 50,2 tisuće ili 1,3 % više. Na brodove se ukrcalo i iskrcalo 14 % više osobnih vozila, motocikala i slično ili ukupno 699,2 tisuće, od kojih je najviše ili 191,4 tisuće bilo u Lučkoj kapetaniji Split, što je porast od 12,5 %. Autobusa je ukupno iz morskih luka brodovima prevezeno 3677, ili 14 % više nego lani, a tu je na prvom mjestu Lučka kapetanija Rijeka s oko 1400 autobusa, ili 13,3 % više. Za razliku od putnika promet robe u morskim lukama ukupno je smanjen za 25 % u odnosu prema prvom tromjesečju prošle godine, ili na 4,4 milijuna tona, od čega je najviše robe ili milijun tona bilo u luci Ploče, koja je time u minusu od 20 posto. H
Možda ste propustili...

SMANJENA KUPOVNA MOĆ GRAĐANA - VISOKI TROŠKOVI ENERGIJE

Engleska i Wales gube 80 pubova mjesečno

PRONAĐITE VEZU IZMEĐU SPORTA I PAKETA 24

I odbojka i paketomati u svojoj su osnovi beskontaktni

SNAŽNA POTRAŽNJA ZA TEHNOLOGIJOM UI-JA

Nvidia tržišnom kapitalizacijom pretekla Microsoft

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MJERE TREBAJU STUPITI NA SNAGU 30. PROSINCA

SAD od EU-a traži odgodu zakona o krčenju šuma

2

POSLODAVCI SE SVE TEŽE NOSE S TERETOM VISOKIH TROŠKOVA

Potražnja za radnom snagom u SAD-u posustaje

3

KAMPANJA "JEDNA KALA, JEDNO HVALA"

Kala i ove godine promiče vrijednost dobrovoljnih vatrogasnih društava