Crna kronika
DJECA U PROMETU I ODGOVORNOST RODITELJA

Majka kažnjena, kćeri je dopustila vožnju biciklom preko zebre i bez kacige
Objavljeno 21. svibnja, 2024.
Tridesetpetogodišnja majka iz Slavonije osuđena je na novčanu kaznu jer je svoju kćer dovela u prometnu opasnost. Sud ju je proglasio krivom što je 10. rujna 2021. u jednom gradu u Slavoniji na križanju ulica dopustila djetetu da, krećući se biciklom po nogostupu, nastavi voziti preko obilježenog pješačkog prijelaza a da prije toga djevojčica nije propustila automobil. Automobil je na zebri udario u desni bočni dio bicikla, pri čemu je djevojčica lakše ozlijeđena.

Majka je proglašena krivom i što kao roditelj propuštanjem nadzora djetetu nije omogućila nošenje zaštitne kacige za upravljanja biciklom na cesti, prije nego što stupi na kolnik, a bila je u njegovoj pratnji, čime je, "nepoštovanjem prometnih propisa, dovela u opasnost sigurnost djeteta". Slavonka je osuđena i što se kao vozač bicikla zajedno s malodobnom kćeri kretala nogostupom gdje ne postoji biciklistička staza ili biciklistički trak, ne vodeći računa o sigurnosti drugih sudionika u prometu, zbog čega je došlo do prometne nesreće u kojoj je djevojčica zadobila lake ozljede.

Ukupno je za sva tri prekršaja dobila 240 eura kazne, a dužna ju je platiti u roku od 30 dana od primitka presude. Ako u tom roku plati dvije trećine iznosa, sud će smatrati da je kazna u cijelosti plaćena. Ako kaznu ne plati, bit će joj naplaćena prisilno. Dužna je platiti i troškove prekršajnog postupka u paušalnom iznosu od 20 eura.

Vozač automobila sudu je ispričao da je toga dana usporavao kako se približavao raskrižju. U jednom trenutku ispred njega se stvorila žena upravljajući biciklom preko pješačkog prijelaza, prema njegovu mišljenju, neprimjerenom brzinom. Odmah je zakočio, a ispred njega se stvorilo dijete na biciklu. Vozač je rekao da nije automobilom dotaknuo dijete, pretpostavlja da je dijete od straha palo s bicikla odmah ispred njegova vozila. Odmah je izišao iz automobila kako bi provjerio je li s djetetom sve u redu, a žena se, za koju je poslije shvatio da je majka djevojčice, već udaljila dvadesetak metara od mjesta događaja. U više navrata je rekao majci da pozovu policiju i hitnu službu, što je ona kategorično odbijala, odnosno inzistirala je na tome da nikoga ne zove, jer da djevojčica nije ozlijeđena, nego samo uplašena i da nema potrebe ikoga zvati. Također je ponudio da ih odveze najprije na hitnu, što je majka odbila, a zatim kući, što je također odbila. Pri odmjeravanju kazne sud je od olakšavajućih okolnosti 35-godišnjakinji uzeo u obzir što do sada nije kažnjavana za prekršaje iz područja sigurnosti prometa na cestama, pa se smatra da će se i ublaženom kaznom postići svrha kažnjavanja i da ubuduće neće počiniti takav ili sličan prekršaj.

Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, biciklom na cesti samostalno smije upravljati samo osoba koja je navršila 14 godina, a djeca s navršenih devet godina samo u pratnji osobe starije od 16 godina. Svi mlađi od 16 godina tijekom vožnje bicikla moraju na glavi imati kacigu, a i djeca, kao svi ostali biciklisti, noću i u uvjetima smanjene vidljivosti moraju nositi reflektirajući prsluk ili drugu odjeću s reflektirajućim dijelovima i na biciklu imati upaljeno prednje svjetlo. Policija godinama upozorava roditelje na dosljedno poštovanje tih zakonskih odredbi i da ne dopuštaju djeci ponašanja u suprotnosti sa zakonom i igru biciklima na cesti, jer je svaka vožnja biciklom po cesti sudjelovanje u prometu, u kojemu, kao što je iz statističkih podataka vidljivo, stradavaju i djeca.

Bez obzira na to što je zaštitna kaciga propisana za osobe mlađe osobe od 16 godina, policija preporučuje da ih nose i ostali biciklisti, s obzirom na to da su pri padu s bicikla ili pak u prometnoj nesreći u biciklista najčešće ozljede glave. Biciklisti su obvezni kretati se biciklističkom stazom ili trakom uz desni rub ceste u smjeru kretanja, a u traku ili na stazi uređenima za dvosmjerni promet bicikala desnom stranom traka ili staza u smjeru kretanja. Ako nema izgrađenih tih površina, bliže desnom rubu kolnika u smjeru kretanja. Cestu vozeći bicikl smiju prijeći jedino na obilježenom biciklističkom prijelazu, ali se biciklom nikada ne smiju voziti preko obilježenog pješačkog prijelaza.

Sandra Lacić
Možda ste propustili...

BIZARAN DOGAĐAJ U DVORIŠTU KUĆE U KUTINI

Dijete u bolnici, čekićem je udarilo metak

Najčitanije iz rubrike