Svijet
POGIBIJA IRANSKOG PREDSJEDNIKA

Vrhovni vođa uvjerava: Neće biti poremećaja
Objavljeno 21. svibnja, 2024.
Hamnei je privremenim šefom države imenovao svog bliskog suradnika Mokbera
Iranski predsjednik Ebrahim Raisi, tvrdolinijaš kojeg se dugo smatralo mogućim nasljednikom vrhovnog vođe, ajatolaha Alija Hamneija, poginuo je u padu helikoptera u planinskom području blizu granice s Azerbajdžanom.

Raste nezadovoljstvo


Olupina helikoptera koji se srušio prevozeći Raisija i ministra vanjskih poslova Hoseina Amir-Abdolahiana pronađena je rano u ponedjeljak nakon potrage po nevremenu. Državna novinska agencija IRNA rekla je da je Raisi letio helikopterom Bell 212 američke proizvodnje.

Šezdesettrogodišnji Raisi izabran je za predsjednika 2021., a otkako je stupio na dužnost, postrožio je zakone o ćudoređu, nadgledao krvavo gušenje protuvladinih prosvjeda i zauzeo tvrd stav u pregovorima sa svjetskim silama o iranskom nuklearnom programu. Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei, koji ima konačnu riječ u pitanjima vanjske politike i iranskog nuklearnog programa, smirivao je u ponedjeljak Irance govoreći da neće biti poremećaja u državnim poslovima.

Do pada zrakoplova došlo je u vrijeme rastućeg nezadovoljstva u Iranu zbog niza političkih, socijalnih i gospodarskih kriza. Iranski klerikalni vođe suočavaju se s međunarodnim pritiskom zbog svog spornog nuklearnog programa i jačanja vojnih veza s Rusijom tijekom rata u Ukrajini. Otkako je iranski saveznik Hamas napao Izrael 7. listopada, što je dovelo do izraelskog napada na Gazu, sukobi s proiranskim skupinama izbili su diljem Bliskog istoka.

U iranskom političkom sustavu, podijeljenom na klerikalni establišment i vladu, Raisijev 85-godišnji mentor Hamnei, vrhovni vođa od 1989., ima moć donošenja odluka glede svih važnijih politika. Mnogi su godinama vidjeli Raisija kao kandidata koji bi mogao naslijediti Hamneija, koji je odobravao Raisijeve ključne politike. Raisijeva pobjeda na izborima 2021. dovela je sve grane vlasti pod kontrolu tvrdolinijaša nakon što je osam godina predsjednik bio pragmatist Hasan Ruhani i nakon što je dogovoren nuklearni sporazum sa svjetskim silama, uključujući Washington. Međutim, Raisijev položaj je možda oslabljen prosvjedima protiv klerikalne vlasti i neuspjehom da se popravi iransko gospodarstvo pogođeno zapadnim sankcijama.

Ali Hamnei proglasio je pet dana žalosti za Raisija te potvrdio potpredsjednika Mohameda Mokbera kao privremenog šefa izvršne vlasti u državi. Iran sada ima najviše 50 dana da održi predsjedničke izbore kako bi se odredio Raisijev nasljednik. Prema iranskom ustavu vijeće sastavljeno od prvog potpredsjednika, predsjednika parlamenta i čelnika pravosuđa mora pripremiti izbore za novog predsjednika.

Izrael: Nismo mi


Smatra se da je Mokber, poput Raisija, blizak Hamneiju, koji ima zadnju riječ u svim državnim pitanjima. Mokber je postao prvim potpredsjednikom 2021. kada je za predsjednika izabran Raisi. Bio je dio skupine iranskih dužnosnika koji su u listopadu posjetili Moskvu i dogovorili isporuku raketa i dronova ruskoj vojsci. Europska unija ga je 2010. stavila na listu sankcioniranih pojedinaca i entiteta zbog navodne povezanosti s "nuklearnim ili balističkim vojnim aktivnostima". Dvije godine poslije uklonjen je s te liste.

Glavni iranski pregovarač za nuklearni sporazum Ali Bageri imenovan je privremenim šefom diplomacije. Novi, 56-godišnji šef diplomacije također se smatra bliskim vrhovnom vođi Aliju Hamneiju.

Izrael je objavio da nije umiješan u smrt iranskog predsjednika. "To nismo bili mi", rekao je Reutersu izraelski dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Izraze sućuti uputilo je niz zemalja. Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel izrazio je "iskrenu sućut" EU-a nakon smrti iranskog predsjednika i ministra vanjskih poslova u helikopterskoj nesreći. Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je da je Raisi bio "vrijedan kolega i brat". I kineski predsjednik Xi Jinping izrazio je sućut u povodu Raisijeve smrti, objavilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova. Indijski premijer Narendra Modi na platformi X napisao je da će se Raisijev doprinos jačanju bilateralnih odnosa Indije i Irana uvijek pamtiti. Pokret Hamas izrazio je "najdublju sućut i solidarnost" Aliju Hameneiju, iranskoj vladi i iranskom narodu zbog "golemog gubitka". Pohvalio je preminule iranske čelnike za podršku palestinskoj stvari i otporu Izraelu te izrazio uvjerenje da će iranske "duboko ukorijenjene institucije" omogućiti prevladavanje "posljedica ovog velikog gubitka".

Dijana Pavlović
PRIJATELJ MOSKVE
Ruski predsjednik Vladimir Putin odao je počast svome iranskom kolegi Ebrahimu Raisiju te ga je nazvao "izvanrednim političarem" i "istinskim prijateljem" Moskve. Istaknuo je uspomenu na "pouzdanog partnera koji je dao neprocjenjiv osobni doprinos razvoju prijateljskih odnosa između Rusije i Irana", priopćio je Kremlj. Putin i Mohamad Mokber u telefonskom su razgovoru istaknuli "obostranu želju za koherentnim nastavkom jačanja globalne suradnje".

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana