Ekonomija
danasradim.hr - Savjeti za zapošljavanje

Kako napisati CV koji osigurava poziv na intervju
Objavljeno 23. svibnja, 2024.

Ako tražiš posao i na e-mail ti ne stižu sretne vijesti o prolasku u idući selekcijski krug, vrlo su velike šanse da je tvoj CV glavni razlog tome. Za životopis koji osigurava poziv na intervju važno je maksimalno ga prilagoditi oglasu na koji se javljaš. No uz to su bitne i druge sitnice koje čine razliku i mogu te istaknuti među ostalim kandidatima.

 


Najčešće pogreške u CV-u


 

Većina kandidata griješi u sljedećim stvarima kad šalju svoj životopis na željeni oglas:


1. Šalju jednu verziju CV-a na sve oglase, tj. ne prilagođavaju svoj životopis svakom oglasu na koji se odluče javiti


2. Navode sve podatke o sebi, što nije nužno. Važno je prikazati samo relevantne stvari o sebi, tj. one koje će ih prikazati kao idealnog kandidata za posao.


3. Imaju lošu strukturu. Njihov životopis ne sadrži osnovne podatke, ne daju prioritet važnijim informacijama.


4. Gramatičke i pravopisne pogreške. Nije legenda da su neki kandidati bili odbijeni jer nisu uključili spellcheck ili zamolili nekoga da provjeri je li sve ispravno napisano.

 


Odlike kvalitetnog CV-a


1. Dizajn


Dizajn životopisa je nešto po čemu se možeš najjednostavnije i najbrže istaknuti među ostalim kandidatima. Pronađi besplatni predložak ili napravi jedan po svojem guštu s bojama i fontom koji će te odražavati.
Napomena: ovo vrijedi ako poslodavac ne traži CV napisan u Europass predlošku.


2. Dužina


Sve relevantno, čak i za osobe s bogatim radnim iskustvom, može se prikazati na dvije stranice. Sve više od toga je previše. Zato je važno dobro čitati oglas i u CV napisati sve ono što se podudara s traženim uvjetima.


3. Struktura


Raspored podataka također je bitan kako bismo samim položajem određenih informacija o sebi pokazali što želimo naglasiti. Niže je popis uobičajenih stavki koje jedan kvalitetan CV posjeduje (stavljaju se one koje kandidat može prikazati).


● Ime i prezime


● Osobni podaci


Navedi svoju adresu, broj na koji te se može dobiti i privatni e-mail. Možeš staviti i link na svoj blog, LinkedIn profil ili neku drugu društvenu mrežu ako ima smisla da je poslodavac pogleda.


● O meni


U dvije do tri kratke rečenice predstavi svoje adute, tj. ono najvažnije o sebi kao sažetak svojeg CV-a. To mogu biti ključni uvjeti iz oglasa, osvojene nagrade iz područja kojim se želiš baviti ili nešto što te čini jedinstvenim kandidatom za željeno radno mjesto.


● Radno iskustvo


Dovoljno je u tri do pet natuknica raspisati opis poslova za tri od četiri ključna radna mjesta. Na taj ćeš način pokazati da imaš ono što je najrelevantnije za radno mjesto na koje se javljaš. Ako je moguće, prije svega navedi postignute rezultate s određenog posla ili ako si nečime dao/dala doprinos. Napiši i one stavke iz oglasa pod opisom posla ako u tome imaš iskustva. Za ostale poslove navedi samo radna mjesta, poslodavca i vrijeme zaposlenja.


● Obrazovanje


Obrnuto kronološki napiši stečenu titulu, naziv fakulteta, smjer i vrijeme studiranja. Ako je fakultet tvoj najviši stupanj obrazovanja, nije potrebno navoditi srednju školu.


● Osobne vještine


U oglasu su vrlo vjerojatno navedene osobne vještine koje poslodavac traži od budućeg zaposlenika - tebe. Sve one koje imaš stavi u svoj CV.


● Kompjutorske vještine


Nabroji one koje su navedene u oglasu, a koje sigurno imaš. Po potrebi navedi i stupanj poznavanja određenog programa, tj. ako piše u oglasu.


● Vozačka dozvola


Ako se prijavljuješ na radno mjesto na kojem ćeš trebati voziti, svakako spomeni posjedovanje vozačke dozvole i kategorije.


● Strani jezici


U većini oglasa se traži poznavanje stranih jezika te eventualno i razina znanja. Napiši one koje imaš i koliko dobro ih govoriš i pišeš.


● Certifikati i licence


Ako s određenih edukacija posjeduješ certifikate ili licence, a povezani su s branšom u kojoj želiš raditi ili s radnim mjestom, svakako im je mjesto u tvojem CV-u.


● Projekti


Ako imaš iskustvo rada na projektima, navedi ime projekta, organizatora, vremenski period i koji su bili tvoji zadaci, slično kao i kod opisa posla. Poslodavac želi vidjeti koje su vještine stečene i koje znanje je dobiveno sudjelovanjem na projektu kako bi dodatno potvrdio jesi li dobar kandidat za posao.


● Volontiranje


Volontiranje je uvijek lijepo vidjeti u CV-u jer puno govori o tebi kao osobi. Spomeni ime udruge ili organizacije i kako je izgledala tvoja pomoć.


● Nagrade i priznanja


Osvojene nagrade i priznanja navedi bez obzira na to imaju li veze s budućim poslom ili ne. Lijepo ih je vidjeti te također puno govore o tebi!


● Hobiji


Za kraj navedi nekoliko stvari kojima se baviš u svoje slobodno vrijeme. To može biti odličan uvod na razgovoru za posao.

 

4. Sadržaj


Sadržaj, tj. ono što piše o tebi zapravo je najvažnija stavka kvalitetnog CV-a koji osigurava poziv na intervju. Pročitaj oglas s razumijevanjem, označi sve ono što imaš i što te opisuje, te baš to uvrsti u svoj CV. Tako će poslodavac najbrže vidjeti, crno na bijelo, da imaš ono što traži.


5. Oblikovanje teksta


Ponekad doista vrijedi da je manje - više. Odaberi najviše dva fonta; jedan za naslove sekcija, a drugi za ostatak teksta. Kombiniraj i maksimum dvije veličine fonta; jednu za naslove, a drugu za preostali dio sadržaja.


6. Gramatika i pravopis


Prilikom pisanja CV-a uključi opciju spellcheckkako ti se ne bi potkrao neki tipfeler. Ne želiš da tvoj životopis završi u smeću zbog ovakve pogreške, a potencijalno možeš biti najbolji kandidat za posao na koji se javljaš. Zamoli prijatelja/icu da pročita CV jer "friški" par očiju ne čita tekst napamet i automatski kao ti. Upotrijebi i programe koji se bave provjerom gramatike i pravopisa.


7. Fotografija


Za neke oglase će biti naglašeno da je potrebna fotografija. Tad je priloži, no neka ona bude isključivo poslovni portret. Njega možeš napraviti s članom kućanstva na način da te slika na jednobojnoj pozadini. Ne prilaži selfije, odrezane slike, slike s putovanja ili vjenčanja i slično. Težnja je da se prikažeš u profesionalnom tonu, a ne kao da je tvoj CV profil na društvenoj mreži.


Jednom kad urediš svoj CV sukladno s predloženim savjetima, imat ćeš kvalitetne temelje koji će ti pomoći da prilikom prijave na neki drugi oglas možda već u samo nekoliko minuta prilagodiš sadržaj novom radnom mjestu. Uvijek imaj ažuriran životopis jer nikad ne znaš gdje te čeka nova i bolja prilika!


Promo


Oglase za posao potraži na: danasradim.hr

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana