Svijet
IZRAELSKI PREMIJER U PROBLEMIMA

Raskol u vladi zbog plana za Pojas Gaze
Objavljeno 19. svibnja, 2024.
Izraelski zrakoplovi i tenkovi napadali su područja diljem Pojasa Gaze u noći na nedjelju, rekli su stanovnici, dok savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan boravi u regiji kako bi ojačao američki apel na Izrael da vojna kampanja ima veću preciznost. Dpa prenosi radio izraelske vojske koji javlja da su vojnici pronašli nekoliko tunela za krijumčarenje u graničnom području između Gaze i Egipta.

Sullivan naglašava potrebu ciljanog napada na militante Hamasa, a ne sveobuhvatan napad na grad Rafah na jugu Gaze, priopćila je Bijela kuća. Izraelska se vojska probija u grad koji je, tvrde, posljednji bastion Hamasovih snaga. Stotine tisuća Palestinaca napustilo je to područje koje je bilo jedno od rijetkih preostalih utočišta civila.

Benny Gantz, član izraelskog ratnog kabineta, zaprijetio je napuštanjem vlade premijera Benjamina Netanyahua. Ako premijer ne iznese postratni plan za Pojas Gaze do 8. lipnja, on i drugi članovi njegove stranke desnog centra Nacionalne unije napustit će vladu, rekao je Gantz u Tel Avivu. Ratni kabinet osnovan je samo nekoliko dana nakon napada Hamasa 7. listopada. Gantz (64), general i bivši ministar obrane, pridružio se vladi kao ministar bez portfelja. Njegova stranka zapravo je opozicijska, a trenutno je prema anketama daleko ispred Netanyahuove stranke Likud. Izrael se suočava s međunarodnim kritikama zbog velikog broja civilnih žrtava i katastrofalne humanitarne situacije u Pojasu Gaze. U samoj zemlji mnogi kritiziraju činjenicu da rat nije donio odlučnu pobjedu ni nakon sedam mjeseci. Vlada je na meti kritika i zbog toga što Hamas i dalje drži više od 100 talaca. Netanyahu vlada s ultradesnim i ultrareligioznim strankama od kraja 2022. Dosad je odbijao predstaviti plan za upravljanje i ponovnu izgradnju Pojasa Gaze nakon rata.

Izraelske obrambene snage pronašle su tijelo još jednog od taoca iz Gaze koje je pronađeno uz tijela još tri taoca čiji je identitet potvrđen prošlog petka, priopćio je BBC. Riječ je o Ronu Benjaminu (53) koji je sudjelovao u skupnoj vožnji biciklom u blizini granice s Gazom, uoči Hamasova napada 7. listopada prošle godine. H/D.Pav.