Regija
PROLJETNI OPHOD KRALJICA

Gorjanima prošle ljelje, od 2009. na listi kulturnih dobara svijeta
Objavljeno 20. svibnja, 2024.
Običaj iz vremena Turaka kada odvode seoske muškarce, a žene ih oslobađaju. Obišle pet postaja
S dugim sabljama u rukama, visokim, bogato kićenim kapama na glavi, odjevene u vezom, šarom i detaljima bogato narodno ruho, Gorjanima su u nedjelju, o blagdanu Duhova, prošle ljelje.

Godišnji je to proljetni ophod kraljica ili ljelja, običaj koji se održavao i u drugim selima, no u Gorjanima se zaržao do 1966. godine, a tamošnji ga je KUD Gorjanac obnovio 2002, čime je to društvo i nositelj te tradicije, a sedam godina poslije, 2009., Godišnji proljetni ophod kraljica ili ljelja zaštitio je i UNESCO, stavivši ga na listu nematerijalnih kulturnih dobara svijeta, odnosno čovječanstva.


Najznačajniji je to simbol Gorjana. Ophodi se prate od 1898., iako se zna da su postojali i prije, ali o prijašnjim ophodima nema pisanih tragova. Prema jednoj mjesnoj legendi iz vremena Turaka turski su osvajači zarobili sve muškarce u selu, a njihove su se žene odjenule u šarenu odjeću, na glavu stavile muške kape i u ruke uzele srpove i kose te druge poljoprivredne alatke i tako odjevene i bučne otišle pred turski tabor. Osmanlije su pomislili da su to duhovi, uplašili se i pobjegli, a žene su oslobodile seoske muškarce... Od tada su se isto tako odijevale na Duhove, događaj je zadržan do danas u izvornom obliku, a jedina je promjena u tome što se sada odijevaju djevojke, koje u rukama, umjesto srpova i kosa, imaju sablje..


Ove godine ugostilo ih je pet domaćina, od kojih i gorjanski župnik. Čast je ugostiti ljelje koje su u svakom domu izvele kraći program. Velika je čast ugostiti ljelje, a znak za to je širom otvorena kapija. Prije toga ljelje su nazočile svetoj misi u gorjanskoj župnoj crkvi, a potom, uz pratnju gajdaša, prošle središtem mjesta.

Suzana Župan
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MARATONSKO RIBIČKO NATJECANJE SRD-A BANDAR BIZOVAC

U 52 sata upecali gotovo
200 riba teških skoro tonu

2

DUNAV KOD BATINE POČEO OPADATI

Za najviše tjedan dana povratak na Zeleni otok

3

U PERIVOJU PRANDAU-MAILATH

Na Miholjačkom sajmu sudjelovalo 55 izlagača