Svijet
NAPADI NA SJEVER GAZE

Deseci ubijenih i ranjenih dok izraelske snage prodiru dublje u Rafah i Džabaliju
Objavljeno 18. svibnja, 2024.

Izraelske vojne snage i tenkovi upali su u subotu dublje u dijelove sjevernog okruga Pojasa Gaze koje su prethodno zaobišli u dosadašnjem sedmomjesečnom ratu, pri čemu su ubili i ranili više desetaka Palestinaca, kazali su stanovnici i medicinsko osoblje.

Izraelske su vojne snage zauzele i neka područja Rafaha, južnoga grada uz egipatsku granicu, trenutačno prepunog raseljenih stanovnika iz Pojasa Gaze.

Izrael je ovaj mjesec ponovno napao dijelove sjeverne Gaze, premda je u siječnju ondje proglasio kraj velikih operacija.

Istodobno su izraelske snage najavile da će se onamo vratiti kako bi spriječile regrupiranje palestinske islamističke skupine koja vlada Gazom.

Jedno od napadnutih mjesta je Džabalija, najveći od osam izbjegličkih kampova u Pojasu Gaze.

U subotu su trupe i tenkovi izašli na ulice kampa, dosad pošteđenog kopnene ofenzive, rekli su stanovnici. Po riječima liječnika, u jednom je izraelskom udaru ubijeno 15 Palestinaca, a deseci su ranjeni.

Ministarstvo zdravstva Gaze i Civilna služba za hitne slučajeve izvijestili su da su njihovi timovi primili desetke poziva o mogućim žrtvama, no informacije nisu mogli provjeriti zbog trajanja kopnene ofenzive i bombardiranja iz zraka.

"Danas je najteže, kada je posrijedi bombardiranje, zračni napadi i granatiranje iz tenkova jer sve traje gotovo bez prestanka", napisao je na chat aplikaciji jedan od stanovnika Džabalije, Ibrahim Kaled.

"Znamo da je ubijeno i ranjeno više desetaka ljudi, ali nijedno vozilo hitne pomoći ne može ući u to područje", rekao je Reutersu.

Izraelska vojska je objavila da njezine snage nastavljaju djelovati u područjima širom Pojasa Gaze, uključujući Džabaliju i Rafah u sklopu, kako kažu, "preciznih operacija protiv terorista i infrastrukture".

 

Član ratnog kabineta Benny Gantz zaprijetio napuštanjem izraelske vlade

Benny Gantz, član izraelskog ratnog kabineta, zaprijetio je u subotu napuštanjem vlade premijera Benjamina Netanyahua.

Ako premijer ne iznese postratni plan za Pojas Gaze do 8. lipnja, on i drugi članovi njegove stranke desnog centra Nacionalne unije napustit će vladu, rekao je Gantz u Tel Avivu.

Ratni kabinet je osnovan samo nekoliko dana nakon napada Hamasa 7. listopada.

Gantz (64), general i bivši ministar obrane, pridružio se vladi kao ministar bez portfelja.

Njegova stranka zapravo je opozicijska stranka, a trenutno je prema anketama daleko ispred Netanyahuove stranke Likud.

Napad Hamasa i drugih terorističkih skupina, u kojem je ubijeno 1200 i oteto 250 osoba, bio je okidač napada na Gazu. Izrael je odgovorio masovnim zračnim napadima i kopnenom ofenzivom.

Izrael se, međutim, otad suočava s međunarodnim kritikama zbog velikog broja civilnih žrtava i katastrofalne humanitarne situacije u Pojasu Gaze.

U samoj zemlji, mnogi kritiziraju činjenicu da rat nije donio odlučnu pobjedu ni nakon sedam mjeseci. Vlada je na meti kritika i zbog toga što Hamas i dalje drži više od 100 talaca.

Netanyahu vlada s ultra desnim i ultra religioznim strankama od kraja 2022. Dosad je odbijao predstaviti plan za upravljanje i ponovnu izgradnju Pojasa Gaze nakon rata. H