Svijet
NOVA ERA PARTNERSTVA

Zagrljaj Putina i Xija, ali ne i 'bratski poljubac'
Objavljeno 17. svibnja, 2024.

Hvaljena 'nova era' strateškog partnerstva između ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovog kolege Xija Jinpinga, započeta u četvrtak u Pekingu, možda nije zapečaćena poljupcem, ali je dovela do rijetkih zagrljaja dvojice političara.

Rusija, koja se bori s posljedicama zapadnih sankcija nakon invazije na Ukrajinu, sve se više oslanja na rastuću trgovinu s Kinom, koja predstavlja izazov nadmoći SAD-a u raznim područjima, od kvantnog računalstva do špijunaže i teške vojne moći.

Iako predsjednik Xi, u skladu s načelima kineske političke kulture, nije poznat po pretjeranom iskazivanju topline, uhvatio je Putina za ramena i dvaput ga zagrlio.

Snimke večernjeg programa državne televizije CCTV koje prikazuju čelnike kako se grle u kompleksu Zhongnanhai u glavnom gradu Kine postale su popularne na društvenim mrežama. Savjetnici i službenici stajali su pokraj, a neki su i pljeskali.

Bilo je to na kraju neformalne večere i ispijanja čaja, koji se smatraju ključnim dijelom Putinova dvodnevnog posjeta Kini.

Putin je potom odletio u grad Harbin na sjeveroistoku zemlje pod ruskim utjecajem, gdje treba provesti petak, prije nego se vrati u Moskvu.

Nekoliko sati ranije čelnici su potpisali opširnu izjavu kojom su zaoštrili svoje protivljenje svjetskom poretku pod vodstvom SAD-a i obećali suradnju u raznim područjima, od svemirskih i nuklearnih tehnologija do financija i proizvodnje.

„Odnos Kine i Rusije teško je stečen i dvije ga strane moraju njegovati i hraniti“, rekao je Xi.

I dok je Putin hvalio „tople i drugarske“ razgovore kakve su vodili, zagrljaj je ipak bio daleko od punog „socijalističkog bratskog poljupca“ u kakav su se upustili sovjetski čelnik Leonid Brežnjev i istočnonjemački Erich Honecker na vrhuncu hladnog rata. H