Sport
KUP HRVATSKE ZA RUKOMETAŠE

NEXE-ova sezona je za “ne ponovilo se”, a Spačvina - ponovila se
Objavljeno 18. svibnja, 2024.
Slavonski su klubovi završili još jednu sezonu, Našičani neuspješno, a u Vinkovcima mogu biti itekako zadovoljni
NEXE "minus devet", Bjelin Spačva-Vinkovci "minus deset". Matematički bismo rekli da je poraz dviju slavonskih momčadi u polufinalima rukometnog Kupa Hrvatske "tu negdje". Samo jedan gol razlike. No dobro su nam poznati odnosi u hrvatskom rukometu, pa ovaj NEXE-ov poraz može se okarakterizirati senzacionalnim, čak i sramotnim, dok je vinkovački poraz u sferi dostojnog.

Rukometaši NEXE-a stigli su u Poreč s ciljem da dođu do povijesnog trofeja, čime bi se potpuno preokrenula ocjena sezone. Na kraju su zapeli u polufinalu. I to na kakav način.

Ugasili se


Poraz od Sesveta, drugi put ove sezone, ovaj je bio čak i uvjerljiviji - 32:23. Sesvete je dokazano ostao NEXE-u "crna mačka" jer i prošle godine izbacili su ih iz Kupa, i to već u četvrtfinalu, a samo zahvaljujući "spoticanju" Sesveta u Varaždinu nije se dogodilo da prvi put nakon 2009. godine titula viceprvaka ne dođe u Našice.

- Nakon početka jednostavno smo se ugasili. Izgledali smo prazno, Sesvete je dominiralo u svim segmentima igre. Izrazito je teško bilo što komentirati, ovo je bilo jako bolno - poručio je trener NEXE-a Krešo Ivanković.

Bez obzira na to što sezona još nije gotova, već sada u našičkom klubu najradije bismo je zaboravili. Uz zaključak - "ne ponovila se". Jer danas je iluzorno pričati o bilo kakvom pokušaju napada na titulu u završnici doigravanja u kojoj Zagrebu nedostaje samo jedna pobjeda do obrane naslova. Bez obzira na to što bi sezonu zaboravili, obrisali iz memorije, ne smiju je zaboraviti. Jer iz ovoga svega što se događalo moraju izvući neke zaključke i pouke za ubuduće. Što se sve događalo? Je li bila pogreška nakon prvoga poraza od Sesveta mijenjati Branka Tamšea? Je li bila dobra odluka dovođenje Veselina Vujovića, za kojeg znamo kakvo je rukometno ime, ali njeguje drukčiji stil od svoga prethodnika koji ga je gradio u NEXE-u godinama? Što sada s Krešom Ivankovićem, u Hrvatskoj označenim među najperspektivnijim trenerima koji nažalost za NEXE u ovoj završnici nije uspio izazvati pozitivan efekt koji se obično događa kod promjena trenera? U slučaju NEXE-a ni jedna ovosezonska promjena nije donijela pozitivne promjene. Zašto je općenito NEXE pao u drugom dijelu sezone, nakon što su jesenski dio odradili gotovo savršeno? Je li pogođena selekcija igrača? Dovedena je njih nekolicina dokazanih s bogatim međunarodnim iskustvom, a takvo sastavljanje rostera nije se zapravo u bitnom razlikovalo od dugogodišnje klupske politike. Što sljedeće sezone? Što s mladim igračima s potencijalom iz druge momčadi? Pregovori oko dolazaka su u tijeku. Neki igrači već odlaze, neki su na pragu poput Dominika Kuzmanovića koji nije bio u Poreču, ali njegovo neigranje nije opravdanje za "minus devet" protiv Sesveta. Kuzmanović ima problema s preponama, morat će na operativni zahvat kako bi se stigao oporaviti i spremno dočekati početak priprema reprezentacije. On je zapravo najsvjetlija točka NEXE-a ove sezone.

Spačvin nastup


NEXE je uoči Festivala rukometa bio "zicer" da će biti slavonski predstavnik u finalu. To se nije dogodilo. Od vinkovačke Spačve to se nije očekivalo, jer su u polufinalu za suparnika imali Zagreb. Konačnih 30:20 za momčad koja će u subotu protiv Sesveta braniti i vjerojatno obraniti još jedan naslov Kupa spada u sferu realnog odnosa snaga.

- Došli smo se pokazati u boljem svjetlu, načeti smo ozljedama, ali na kraju nemamo što pričati. Mi smo ove godine napravili više negoli smo sami očekivali. Ovo nam je poticaj za budući rad, dokazali smo sami sebi da možemo uspjeti s vrlo malim proračunom i s malom podrškom - poručio je Josip Mečić, trener Bjelin-Spačve.

Bjelin-Spačva Vinkovci ostvario je za sljedeću sezonu plasman u Europu, a nastup u europskim kupovima za većinu hrvatskih momčadi svojevrsni je teret. I financijski zbog putovanja, ali i kadrovski jer i prije dolaska na Festival rukometa u Poreč igrači i članovi stručnog stožera vinkovačkog premijerligaša morali su uzimati godišnje odmore ili dogovarati s poslodavcima izostanak. I to je realnost hrvatskog rukometa, pa i hrvatskog sporta općenito.

Krešimir Lacković
NEXE-ov poraz od Sesveta (32:23) može se okarakterizirati senzacionalnim, čak i sramotnim

Konačnih 30:20 za Zagreb protiv Spačve Bjelin Vinkovci je - očekivano