Regija
ŽUPANJA

U povodu 10. godišnjice velike poplave otvorena izložba “Žedni preko vode”
Objavljeno 18. svibnja, 2024.
Na fotografijama iz poplavljene Cvelferije autora Zvonimira Tanockog u prvom je planu čovjek
U Gradskom muzeju Županja postavljena je izložba "Žedni preko vode" vinkovačkog fotografa Zvonimira Tanockog, u povodu 10. godišnjice velike poplave koja je pogodila Cvelferiju 17. svibnja 2014. godine. Nakon obilnih kiša u cijelom slivnom području u nekoliko je dana u Županji i okolici palo 118 litara kiše po četvornom metru i rijeka Sava je dosegnula dotad nezabilježen, povijesni vodni maksimum, što je dovelo do puknuća nasipa u Rajevu Selu i Račinovcima.

Kao pripadnik HGSS-a, Tanocki je proveo 20-ak dana na poplavljenom području u spašavanju i zaštiti ljudi i imovine te zbrinjavanju od posljedica poplave. A dotad neviđene prizore, nastale u jednoj od najvećih prirodnih katastrofa u suvremenoj hrvatskoj povijesti, ovjekovječio je i fotoaparatom. Posjeduje više od 2000 fotografija koje svjedoče o njezinim razmjerima, o moći i nepredvidivosti prirode i njezinih sila, a koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Izložbu je otvorio Hrvoje Tkalac, ravnatelj Gradskog muzeja Županja, a nazočnima su se obratili i Zlatko Becić, pročelnik HGSS-a Stanice Vinkovci, te sam autor, koji su podijelili svoja sjećanja na dane u kojima su stanovnici Cvelferije proživljavali pravu kalvariju.

Fotografije su, ustvrdio je Tanocki, njegovo osobno viđenje poplave, što je vidio - to je i snimio, jer je kao "insider" bio u mogućnosti nazočiti svim ključnim mjestima tog događaja. Izložba slikom opisuje stradalnike, sve hrabre ljude, pripadnike žurnih službi i operativnih snaga Civilne zaštite koji su se maksimalno angažirali i pomagali. Izložba je intrigantnog i simboličnog naziva "Žedni preko vode", jer je svatko tko je bio okružen tom silnom vodom, a sa sobom nije imao bočicu vode, bio osuđen na žeđ.

Izložba će biti otvorena tijekom svibnja.

Marija Lešić Omerović
NAGRAĐIVANE
Riječ je o fotografijama od kojih su neke nagrađivane na domaćim i međunarodnim fotografskim izložbama, a na kojima je u prvom planu čovjek. Tanocki je, među ostalim, dobio i prestižnu nagradu američke udruge Photographic Society of America za dokumentarnu fotografiju. “Žedni preko vode” prva je samostalna izložba fotografija nastalih u poplavi 2014.

Možda ste propustili...

DUNAV KOD BATINE POČEO OPADATI

Za najviše tjedan dana povratak na Zeleni otok

SASTALI SE NEKADAŠNJI UČENICI SREDNJE EKONOMSKE ŠKOLE BELI MANASTIR

Nakon 45 godina ponovno su se družili “ekonomci”

MARATONSKO RIBIČKO NATJECANJE SRD-A BANDAR BIZOVAC

U 52 sata upecali gotovo 200 riba teških skoro tonu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DUNAV KOD BATINE POČEO OPADATI

Za najviše tjedan dana povratak na Zeleni otok

2

MARATONSKO RIBIČKO NATJECANJE SRD-A BANDAR BIZOVAC

U 52 sata upecali gotovo
200 riba teških skoro tonu

3

JESTE LI SE SJETILI NA VRIJEME?

Stiže toplinski val, a instalateri klima-uređaja dijele odbijenice