Regija
8. OCJENJIVANJE VINA U SREDNJOJ ŠKOLI

Srednjoškolci vježbali prepoznavati osnovne osobine vina, ali i mane
Objavljeno 18. svibnja, 2024.
ORAHOVICA - U sklopu projektne nastave poljoprivrednog aktiva SŠ "Stjepan Ivšić" održano je 8. ocjenjivanje vina, koje su vodili profesori Danijel Stojković i Mirko Kufner uz asistenciju učenika prvog, drugog i trećeg razreda smjera voćar-vinogradar-vinar i cvjećar. Ocjenjivačko povjerenstvo činilo je 14 ocjenjivača, među kojima i cijenjeni enolozi na čelu s predsjednicom Zrinkom Vinković-Jergović i Ivanom Nemet.

- Osim enologa, među ocjenjivačima su tradicionalno bili lokalni proizvođači vina te profesori Srednje škole, kao i punoljetni učenici završnog razreda smjera voćar-vinogradar-vinar koji svoju praktičnu nastavu obavljaju u tvrtki PP Orahovica. Ovaj tip projekta prvenstveno služi za edukaciju i vježbanje prepoznavanja osnovnih karakteristika vina te uviđanje eventualnih mana i bolesti na određenim uzorcima vina – rekao je prof. Mirko Kufner.

Ocjenjivanje je otvorio ravnatelj škole Davor Jeger. Prijavljeno je 25 uzoraka - 10 bijelih, četiri rosea i 11 crnih vina. U kategoriji bijelih vina najbolje je ocjenjen Zeleni silvanac Martin Albus 2023. PP-a Orahovica, a dvije su najbolje Graševine 2023. - OPG-a Jović Crkvari i Iskrenih vina Matković Orahovica. U kategoriji rosea najbolje je ocjenjeno vino Mirka Maričića, koje je osvojilo srebrnu medalju, a u kategoriji crnih vina najbolja je i apsolutni pobjednik ocjenjivanja Martin Albus frankovka 2020. PP-a Orahovica. V.G.
Možda ste propustili...

"TANIN, ENGLEZI I PRVA NOGOMETNA LOPTA"

U Županji i veleposlanik

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DUNAV KOD BATINE POČEO OPADATI

Za najviše tjedan dana povratak na Zeleni otok

2

MARATONSKO RIBIČKO NATJECANJE SRD-A BANDAR BIZOVAC

U 52 sata upecali gotovo
200 riba teških skoro tonu

3

JESTE LI SE SJETILI NA VRIJEME?

Stiže toplinski val, a instalateri klima-uređaja dijele odbijenice