Magazin
TEMA TJEDNA: NOVI SABOR I NOVA VLADA

Kontinuitet vlasti, stabilnosti i razvoja
Objavljeno 18. svibnja, 2024.
TEMELJI ZA NOVI POČETAK: ZEMLJA U DOBROM EKONOMSKOM, FINANCIJSKOM I GOSPODARSKOM STANJU...
U četvrtak je održana prva sjednica novog saziva Sabora koja je ujedno bila i konstituirajuća, a za novog/starog predsjednika Sabora ponovo je izabran Gordan Jandroković, dok su potpredsjednici Sabora Željko Reiner, Ivan Penava i Furio Radin. Istog dana navečer, mandatar i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković dostavio je Saboru popis ministara i program nove Vlade o kojima se u petak raspravljalo i glasovalo.

Domovinski pokret dobio je tri resora. Novoosnovano Ministarstvo demografije i useljeništva vodit će Ivan Šipić, po struci vjeroučitelj koji je bivši član HDZ-a; ministar poljoprivrede bit će Josip Dabro, glavni tajnik i predsjednik vukovarsko-srijemskog DP-a dok Ministarstvo gospodarstva preuzima Ante Šušnjar, odvjetnik iz Zagreba, član predsjedništva DP-a i Suda časti te jedan od osnivača te stranke.

HDZ-ovi ministri većinom ostaju isti, a jedno novo lice je Tonči Glavina na čelu Ministarstva turizma i sporta. Marija Vučković ostaje u Vladi kao ministrica novog resora održivog razvoja i zaštite okoliša, dok će umjesto Ivana Malenice, dosadašnjeg ministra pravosuđa i uprave, koji je najavio povlačenje iz obiteljskih razloga, njegovu ulogu preuzeti Damir Habijan, dosadašnji ministar gospodarstva i održivog razvoja. Mandat će nastaviti i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, kao i ministar obrazovanja Radovan Fuchs, te Šime Erlić, kao ministar regionalnog razvoja i europskih fondova. Možda je iznenađenje da dosadašnja ministrica turizma Nikolina Brnjac odlazi u EU parlament, a nju će zamijeniti dosadašnji HDZ-ov državni tajnik u Ministarstvu turizma, splitski HDZ-ovac Tonči Glavina. Medved, Božinović, Butković, Bačić i Anušić ostaju i potpredsjednici Vlade. Potpredsjedničku funkciju dobiva i Primorac. Jedno potpredsjedničko mjesto pripada DP-ovom Josipu Dabri pa će ukupno biti sedam potpredsjednika Vlade.

IDEOLOŠKE RAZLIKE


I to je - to! Imamo novi saziv Sabora, novu Vladu, a neki kažu i novi početak za Hrvatsku, barem što se tiče sadašnjeg rasporeda snaga u pobjedničkoj koaliciji HDZ-a i DP-a, uz nekoliko dodatnih partnera.

Što se pak tiče dosadašnjeg i budućeg premijera Andreja Plenkovića, on je i ovim činom konstituiranja svoje nove vlade odagnao sumnje oko odlaska u Bruxelles (što su mu neki suflirali), te naglasio kako pobjednički HDZ ostaje garancija za proeuropski stav države, proukrajinski, za osnaživanje demokracije, vladavine prava i pretvaranje hrvatskog društva u tolerantnije i inkluzivnije: "Nakon izbora, ono što smo morali napraviti u Hrvatskoj je da smo trebali naći partnere. Našli smo ih malo s desnije strane od one koju HDZ reprezentira, ali i sa strane nacionalnih manjina koje su isto prisutne i dale su nam samopouzdanje da osnujemo novu parlamentarnu koaliciju", kazao je Plenković

Naravno, sva ova pitanja u medijima prate i određene ideološke razlike među koalicijskim partnerima. Glasnogovornik Vlade Marko Milić komentirao je sumnje u dugotrajnost Vlade. No, osim tih, postoje sumnje i da će HDZ "pojesti" Domovinski pokret. Najčešće se sve to može čuti iz redova oporbe, ali slično misle i neovisni analitičari. "To su neki prizvuci poražene oporbe koja još osvješćuje da će još četiri godine provesti u oporbi. Na neki način, nakon što su cijelu kampanju političkog djelovanja sveli na to da optužuju HDZ za korupciju i veleizdajništvo, sad će se prebaciti na širenje moralne i ideološke panike. Naravno, to ne stoji", rekao je Milić i nastavio: "Dogovor koji smo postigli nakon nekoliko tjedana razgovora, prije svega je dobar za Hrvatsku. Sprečava bilo kakvu neizvjesnost i ponavljanje izbora, što se priželjkivalo. Raspodjela resora, kakva je napravljena, omogućuje dugoročno funkcioniranje Vlade".

Zapravo i nije ni bilo puno izbora - Domovinski pokret bio je nužan za formiranje Vlade. Dok je HDZ desni centar, DP je ipak desniji, pa neke promjene sasvim sigurno dolaze. Uostalom, nisu sve manjine ovaj put sastavni dio Vlade. "Volja birača bila je jasna, HDZ je dobio uvjerljivu potporu treći put zaredom, što je presedan i na europskoj političkoj sceni. I to je potvrda da su građani honorirali sve što je Plenkovićeva vlada napravila. Uz to, poruka birača bila je uzeti u obzir volju birača koji su glasali za desnicu. Još u izbornoj noći sam govorio da jedina stranka koja može formirati stabilnu vladu jest HDZ", kaže Milić.

Kad govori o resorima, pregovori navodno nisu išli previše glatko. "Predstavnici DP-a izrazili su interes za određenim resorima, nisu dobili sve što su željeli, ali ovakav model je dugoročno dobar za njih i stabilno funkcioniranje Vlade. Dobili su izrazito važne resore za svakodnevni život hrvatskog čovjeka i gospodarstvo, gdje će moći dati doprinos za budućnost", izjavio je Milić. Puno je kritika na račun HDZ-a zbog demografije i tržišta rada, odnosno, uvođenja stranih radnika. "O tome sad treba razgovarati. Ono čime ljevica lažno zastrašuje javnost, da će se usvojiti dijelovi programa DP-a koji će promijeniti Hrvatsku, nije istina niti su u interesu DP-a ili HDZ-a".

Uzimajući sve u obzir, kada je riječ o ideološkim pitanjima, na kraju se ona nisu pokazala kao uteg u formiranju nove vlade, dok su zahtjevi "domovinca" Stjepe Bartulice, koji se ionako nada fotelji u Europskom parlamentu, ostali zasad u domeni razmjene mišljenja. "Ne bih komentirao nastup zastupnika Bartulice jer smo mi s pregovaračkim timom DP-a obavili službene razgovore o formiranju nove saborske većine i nove vlade. I ništa od stvari koje je Bartulica nabrajao ja nisam čuo od njihovih ovlaštenih pregovarača. Uostalom, to je njihova stvar i neka to riješe među sobom, ja se neću petljati u njihove unutarstranačke odnose", rekao je visoki dužnosnik HDZ-a od kojeg je zatražen komentar istupa Bartulice u kojem je poručio da to što je dao svoj potpis Plenkoviću da bude mandatar nove vlade ne znači da će automatski podignuti ruku kada se u Saboru bude glasalo o povjerenju novoj vladi i Plenkoviću kao novom premijeru. Podsjetimo, Bartulica je poručio kako će podržati Plenkovićevu vladu tek nakon što u koalicijski sporazum HDZ-a i DP-a uđe nekoliko njemu iznimno važnih stavki - među ostalim i osnivanje Muzeja žrtava komunističkog terora!

Osim Bartuličinih "uvjeta", od strane DP-a su se spominjale i mjere za "očuvanje prirodnog moralnog zakona", koje se odnose na deratifikaciju Istanbulske konvencije, uvođenje statusa majki odgojiteljica uz novčanu naknadu "za majčin odgojni i kućni posao" do polaska u školu najmlađeg djeteta, kao i zabrana udomljavanja i posvajanja djece od istospolnih parova. No sve je to gurnuto u drugi plan kad se sastavljala nova vlada pri čemu je Plenković očekivano imao presudnu riječ. Bartulici, pak, i njemu sličnima, očito najviše smeta što su im izmaknuli resori prosvjete i kulture, kako bi mogli utjecati i na provođenje svojih konzervativnih stavova, ali tu se HDZ očigledno dobro snašao. Konačno, prvi put do sada HDZ-u, najmoćnijoj stranci u Hrvatskoj, koja je pod Plenkovićem doživjela veliko restrukturiranje, dopao je pakt s krajnjom desnicom. To je za neke analitičare povijesni revizionizam, koji je izazvao zabrinutost, pa tako Hrvoje Klasić, povjesničar i politički analitičar, kaže: "Domovinski pokret rado koristi određene sentimente u Hrvatskoj u svoju korist kada govori o povijesti i ratu. Žele i snažniji utjecaj Katoličke Crkve, tradicionalnih obiteljskih vrijednosti, smanjenje LGBT prava i politiku protiv pobačaja."

BEZ SOLIRANJA


Sve u svemu, ponovimo još jednom, nakon provedenih parlamentarnih izbora dobili smo novi Sabor i novu Vladu. Drugim riječima, započinje novi četverogodišnji ciklus - kontinuitet odgovornosti, stabilnosti i razvoja. Bar bi tako trebalo biti, bez većih potresa i stranputica. Velik plus za takav smjer svakako je i ostavština prethodnog Plenkovićeva premijerskog mandata - zemlja je u dobrom stanju, posebno ekonomskom, financijskom i gospodarskom, što su temelji za daljnji razvoj i napredak. Pozitivni aspekti su također i to što je inflacija pod kontrolom, što nam je investicijski rejting BBB+, što su inozemna ulaganja u porastu, kao i povoljni krediti koje RH nude inozemne financijske institucije, pa je, ukupno uzevši, opravdano očekivati nastavak reformi, povećanje životnog standarda, uz dakako rješavanje nekih od glavnih problema zemlje poput demografije, nelegalne migracije, manjka radne snage...

Sve je to moguće izvesti, odnosno provesti u djelo samo ako nova vlada bude jedinstvena, odgovorna i pouzdana u svim segmentima vlasti. Pritom se nadajmo kako će i DP u koaliciji s HDZ-om biti mudriji od nekada Mosta. To pak znači da DP mora shvatiti da postoji jedna vlada te da unutar takvog okvira nije dopušteno soliranje, kao nekad u slučaju Mostovih ministara.

Damir Gregorović
Smanjivanje PDV-a?
Kao što je poznato, ekonomija je ipak najvažnije pitanje. Pa bi, prema najnovijim najavama, sasvim realna mogućnost bila i da se u Hrvatskoj već sada smanji opću stopu PDV-a s astronomskih 25 na 20 posto, čime više ne bi toliko stršala u EU-u. PDV se, naime, kroz godine pretvorio u neku vrstu općeg nameta koji pokriva sve sistemske deficite poreznih prihoda, ali i doprinosa te rješava raznorazne socijalne probleme, pišu ekonomski analitičari. Primjerice, bez izdašnog PDV-a ne bi bile moguće isplate mirovin jer je prvi mirovinski stup međugeneracijske solidarnosti navodno odavno bankrotirao, ali je jasno da je to proračunski rashod koji se ne može eliminirati jer time ne bi bilo isplate penzija.

Plenković naglašava da će svoj posao iz posljednjih osam godina obavljati i u budućnosti, pa je time zasad odagnao sumnje oko odlaska u Bruxelles...

Bartulici i njemu sličnima očito najviše smeta što su im izmaknuli resori prosvjete i kulture, kako bi mogli utjecati i na provođenje svojih ultrakonzervativnih stavova...