Magazin
TEMA TJEDNA: NOVI SABOR I NOVA VLADA

Denis Avdagić: Bit će zahtjevnije održavati saborsku većinu
Objavljeno 18. svibnja, 2024.
DENIS AVDAGIĆ Geopolitički analitičar i politički konzultant u konzultantskoj tvrtki INMS (Ideje novih medijskih strategija)
Rezultati proteklih parlamentarnih izbora, pretvoreni u mandate, u skladu su s očekivanjima. Ljevica, a posebno se to odnosi na SDP, razočarala je prije izbora. Nedostatak koherentnog programa nadomješten je kratkotrajnim preuzimanjem kormila stranke od strane predsjednika RH Milanovića, a upravo time najviše je on razočarao. Ako je plan bio takav, kako predsjednik kaže, cunning plan ili lukavi plan, tu od lukavog ima samo, rekao bih, luk, koji je zagrizao sam predsjednik - kaže Denis Avdagić, geopolitički analitičar i politički konzultant u konzultantskoj tvrtki INMS (Ideje novih medijskih strategija), te dodaje:

- Naime, prema najnovijim rezultatima CRO Demoskopa, Andrej Plenković skočio je na prvo mjesto najpozitivnijih političara, predsjednik Zoran Milanović je pao na drugo mjesto. Na trećem mjestu nalazi se Sandra Benčić, a slijede Ivan Penava, Tomislav Tomašević te Ivan Anušić. Primijetimo kako nema SDP-ovih predstavnika, a ako stranka tako nastavi, njezinu ulogu na političkom tržištu mogao bi preuzeti Možemo!

Što se tiče pitanja hrvatskog skretanja udesno, to je rezultat iste te agresivne retorike koju je predvodio Milanović. Nova vlada Andreja Plenkovića, ako je desnija i ako to nekome smeta, a sigurno ne smeta biračima HDZ-a i DP-a nego onima s lijevog političkog spektra, onda trebaju znati da je to tako upravo zbog njihovih političkih opcija i djelovanja prije i nakon izbora. Sve se dramatiziralo, Turudić je bio teška tema, gdje je sve to nestalo nakon izbora. Nestalo je s predsjedničkom aurom Zorana Milanovića.

Osim novog Sabora, imamo i novu vladu, kao rezultat ne baš lakih pregovora HDZ-a i DP-a. Koliko je i to očekivani rasplet zbivanja, s obzirom na kompromise i popuštanja s obje strane? I koliko sad takav oblik koalicije, uz podršku nekih od manjina za i više od nužnih 76 ruku, može biti dugoročno stabilna opcija, i o čemu to ovisi, ponajviše?

- Zapravo, mislim da su se stvari rasplele jako brzo i nemam dojam da su pregovori bili teški. Promijenila se retorika, sjetimo se samo predizbornog vremena kada se građane plašilo migrantskom ugrozom. Nakon svega očigledno su se morali suočiti s činjenicama, hrvatska policija uspješno rukovodi zaštitom granica, a Davor Božinović, kako vidimo, sigurno ostaje u Vladi kao jedan od najuspješnijih ministara. Sigurnost u Hrvatskoj jedan je od naših glavnih kapitala. S obzirom na rezultate ovakva koalicija ili parlamentarna većina bila je jedini mogući rasplet, zasad, a koliko će biti stabilna, ovisit će o tom međuodnosu, pri čemu će i DP-ovi članovi svakako biti svjesni kako bi se u slučaju sukoba prema receptu svojedobnog Mostova sudjelovanja u Plenkovićevoj vladi mogli već nagodinu naći izvan Banskih dvora.

S novom vladom u svezi, kako komentirate raspodjelu ministarstava između HDZ-a i DP-a? Očekivano, logično ili dvojbeno, gledajući važnost i značenje pojedinih resora, i u političkom i u općedruštvenom smislu?

- Ono što smo sada dobili, novi sastav vlade i ministarstava, u skladu s retorikom HDZ-a, ali također i u skladu s retorikom DP-a, kao što sam napomenuo, no u jednom dijelu su morali potpuno ustuknuti, u području sigurnosti. Nekoliko digresija na tom smjeru. Zanimljivo je kako je iz političkog prostora praktično nestalo pitanje INA-e i MOL-a, a sjetimo se samo teške političke oporbene "artiljerije" o tom pitanju. Pouka je to biračima da budu oprezniji kada slušaju svoje političke simpatije i slatkorječive poruke, a još više kada se verbalna agresija pretvori u jedino što se nudi, jer nakon nekog vremena sva ta dramatika se pokaže kao opsjena koju i sami poželite zaboraviti. Sjetimo se stalne kritike oko obnove, svi su bili kritični, a nerijetko bez ikakvog ulaska u činjenice. No, kako su ljudi na terenu ocijenili obnovu, Petrinja je glasala s više od 50 posto za HDZ, dakle ocijenili su uspješnom koordinaciju gradonačelnice Magdalene Komes, ministra Branka Bačića, također jednog od uspješnih ministara, pa i sisačko-moslavačkog župana Ivana Celjaka.

DP-ovi resori bit će priličan izazov, pogotovo novo ministarstvo demografije, koje će da bi postiglo bilo kakav efekt morati postati jedan od većih proračunskih potrošača, a tek smo na polovici aktualnog državnog proračuna, oni zato moraju istupiti iz oporbenog moda.

Kad smo na kraju dobili i novi Sabor i novu vladu, jesmo li time dobili i nužnu političku stabilnost za novi četverogodišnji mandat? Drugim riječima, koji će biti novi izazovi pred novim Saborom, ali i izazovi pred novom vladom, kako na domaćem terenu, tako i u širem međunarodnom kontekstu? Može li se u ovako posloženom rasporedu političkih snaga zaključiti da će se u godinama koje slijede zapravo nastaviti kontinuitet Plenkovićeva načina upravljanja državom?

- Doista mi se čini da možemo očekivati relativno stabilnu većinu u kontekstu same podrške Vladi. Trenutak izazova bit će međuodnos s klubom manjinskih zastupnika, a u kontekstu ideološki obojenih zakonskih prijedloga. Različiti su pogledi i na Ukrajinu, napomenuo bih. Definitivno, ovo neće biti usporedivo s prethodnom vladom, bit će zahtjevnije održavati većinu, ali ako netko u tomu ima iskustva onda je to upravo HDZ i Andrej Plenković. Novi šef kluba zastupnika HDZ-a je Ante Sanader, što govori da se i stranka želi snažno postaviti u Hrvatskom saboru glede discipline i međuodnosima aktera saborske većine.

A od oporbe ne treba očekivati mirne političke vode. Sjetimo se samo kako je splitska gradska vlast HDZ-u praktično zabranila skupove na gradskim površinama, nečuveno u našoj kratkoj mladoj demokraciji. Reakcijom je tada poentirao splitski HDZ-ovac Jakša Balov, kazavši kako je jasno da je splitska vlast izgubila svaki sudski slučaj, pa će tako i taj, baš kao i izbore. To je pouka vezana uz političku agresiju. (D.J.)
Možda ste propustili...