Sport
EKSKLUZIVNO - NA SPARINGU KOD SUPERTEŠKAŠA

Ubojita ljevica ipak nije sijevnula, Luka je to sačuvao za Bangkok
Objavljeno 17. svibnja, 2024.
Zagrepčanin Fran Hodak odrađuje sparinge s osječkim superteškašem i potencijalnim olimpijcem
Ring je bio slobodan u Radićevoj ulici u Osijeku. Nekadašnji hotel Turist, danas mjesto Sportske akademije, u kojoj su se već skovale medalje s europskih i svjetskih prvenstava.

Let‘s get ready to rumble! U desnom kutu Luka Pratljačić, osječki superteškaš, osvajač brončane medalje s Europskog boksačkog prvenstva u Beogradu i potencijalni hrvatski olimpijac. U lijevom kutu Fran Hodak. Stigao je iz Zagreba kako bi "pripremio" svoga osječkog kolegu koji ga je "neprijateljski" poslao na pod u drugoj rundi polufinala Prvenstva Hrvatske. Matej Matković, Lukin trener, reći će kako je za ovu fazu priprema, desetak dana pred nastup na drugom kvalifikacijskom turniru za Olimpijske igre, koje će se održati u Bangkoku, Hodak idealan suparnik.

Prirodna snaga


Ima već bogatog sparing-iskustva i s najboljim superteškašima iz Hrvatske i susjedstva. Sparirao je Filipu Hrgoviću na početku njegove profesionalne karijere. Dvije je godine Hodak bio stalni član tima hrvatskog profesionalnog boksača Agrona Smakićija, a pripremao se i s Alenom Babićem.

- Vjerujte, Luka je već sada na njihovoj razini. Ni gore ni dolje. Strašan je. Ima taj ubojiti udarac - pričao nam je nakon treninga član zagrebačke Lokomotive.

Nije ga osjetio tijekom četiri sparing-runde koje su boksane s velikim rukavicama i zaštitnim maskama koje su bile donedavno obvezne u amaterskim boksačkim mečevima.

- Zato sam taj njegov udarac osjetio na Prvenstvu Hrvatske. Kad te to strefi!

Pitamo ga u šali je li možda bolje otići preko ceste na željeznički kolodvor pa da te "okrzne" vlak.

- Ha, ha. Mnogi već znaju koliko je to snažan udarac. Prirodna snaga. Bogomdan.

U jednom trenutku, već u prvoj rundi, jedan Lukin udarac odsjeo je prilično nisko. Osječanin je korektno povikao: "Sorry."

- Nije nikada namjera u sparingu, ali se događaju i takvi udarci. Zbog eskivaže pogodi se suparnika u zatiljak, u bubreg ili ispod pojasa, ali nikakva to nije namjera. Najvažnije je u ovakvim sparinzima da iziđemo neozlijeđeni. Radimo neke specifične stvari. Važnije je podići situacijsku kondiciju. Radili smo više na seriji udaraca, da se ne oslonim isključivo na taj posljednji jaki udarac - pričao nam je Luka, koji je nakon osvojene bronce na Europskom prvenstvu u Beogradu uzeo samo dva dana pauze.

Brzo je već bio u uobičajenom trenažnom ritmu i svakodnevnim nadzorom svoga trenera Mateja Matkovića, ali i u radu s kondicijskim trenerom Mirkom Krolom. Čovjek koji je radio u kampu legendarnih Chicago Bullsa, a danas kondicijski trener rukometaša NEXE-a, s osječkim superteškašem surađuje već dvije godine. Dok smo zajednički pratili sparing, prišapnuo nam je Krolo koliko je nedavno Luka podignuo kilograma utega.

- Ajde, nemoj to pisati. Ma nije to ništa. Kada dignem pravu kilažu, javit ću ti!

Poslušali smo ga, jer nije dobro zamjeriti se, u ovom trenutku, vjerojatno najjačem čovjeku u gradu. Jer kada vidimo kako udara svoje, kako kaže prijatelje, što bi tek onda napravio nekome tko je još uz to odrastao u Retfali. Pratljačić je naime s Juga 2.

Opet isto


- Ulazak u ring je naš posao. S ovakvim treninzima rastemo zajedno. Neće se sigurno događati da ako vidim da je u knock-downu da ću ga ići dotući. Fran i ja smo prijatelji. Kada smo ga pozvali da nam dođe na sparing, nikakva dodatna pitanja nije postavljao. Bit će tu do kraja tjedna, naš je gost, radimo nekoliko sparinga, on je tu da mi pomogne da se što bolje spremim za kvalifikacije za Olimpijske igre - pričao je Pratljačić.

- Ma meni je čak i lakše kada spariram nekome koga dobro poznam. Onda je i sparing kvalitetnije odrađen - objasnio je dodatno taj odnos Fran Hodak.

Dok su sparirali, ulazili su u prostoriju mladi članovi Sportske akademije. Cijelo vrijeme, sve četiri runde, meč su promatrali Borna i Niko Bilandžić, hrvatski reprezentativci u kickboxingu, koji su odmah potom imali svoj trening. Borna je čak stajao u Hodakovu kutu, nakon svake runde davao mu vode i brisao znoj, dok je u drugom kutu Matković dijelio savjete Pratljačiću.

Dojam je bio da se više izmjena udaraca događalo kako se meč bližio kraju. Nakon završetka obojica su odradila relaksirajući dio treninga, tzv. spuštanja intenziteta. Prvi je pod tuš otišao Pratljačić. Kad je izišao odjeven iz svlačionice, povikao je kolegi s kojim je još do prije 20-ak minuta izmjenjivao udarce:

- Idemo nešto pojesti pa poslije možemo i na cugu!

Novi dan pa opet isto. Novi sparing, što će biti pokušaj što vjernijeg dočaravanja onoga što Pratljačića očekuje krajem svibnja u Bangkoku. U otprilike tjedan dana trebat će mu najmanje tri pobjede kako bi postao još jedan osječki olimpijac.

Krešimir Lacković
Fran Hodak boksač iz Zagreba

Vjerujte, Luka je već sada na njihovoj razini (Agron Smakići, ja Alen Babić...). Ni gore ni dolje. Strašan je. Ima taj ubojiti udarac

Možda ste propustili...

FINALE ZLATNE EUROPSKE LIGE ODBOJKAŠA

Ukrajina rastužila domaće navijače u Gradskom vrtu

NOVINARSKA KONFERENCIJA U KAMPU "VATRENIH"

Dalić: Ambicije su velike, ali znat ćemo sačuvati svoj mir

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana