Regija
JEDINSTVENA TURISTIČKA LOKACIJA OPĆINE ČAČINCI I PP-A PAPUK

Staza mirisa bagrema - lagana šetnja za oporavak duha i tijela
Objavljeno 17. svibnja, 2024.
ČAČINCIOpćina Čačinci i Turistička zajednica "Područje Vrata Papuka" obiluju atraktivnim lokacijama, a jedna od takvih je i Staza mirisa bagrema. Riječ je o poučnoj stazi odmah pokraj Čačinačkih ribnjaka, na kojoj doista na svakom koraku miriše bagrem. Na svakoj poučnoj tabli može se dobiti mnogo informacija o tom drvetu karakterističnom za ovo podneblje. Već prije ulaska na stazu stoji prva tabla, na kojoj je presjek izgleda staze da se ne bi netko slučajno izgubio, i na kojoj, među ostalim, piše: "Bagrem je podrijetlom iz Sjeverne Amerike i spada u ogromnu porodicu mahunarki. Drvo bagrema raste do 20 metara, a danas bagrem predstavlja važnu biljku koja uz ogrjev i tehničko drvo pruža obilje mirisnog cvjetnog nektara za pčele, što jamči košnice pune meda."

Kod druge je table vidikovac s kojeg se pogled pruža na nepreglednu slavonsku ravnicu. Iz drugih zapisa saznajemo da je drvo bagrema cijenjeno kao tehnička građa s primjerom u graditeljstvu, bačvarstvu i proizvodnji parketa, zatim odličan lijek, bagremovim cvijetom dobivaju se bogata eterična ulja za proizvodnju krema i drugih preparata u kozmetici, a otkrivaju i kako je bagrem iznimno pogodan za hranu, od meda do salate i drugih jela.

Alen Jurenac, načelnik Općine Čačinci i ravnatelj Javne ustanove Park prirode Papuk, u sklopu kojeg se staza nalazi, naglasio je kako je Staza mirisa bagrema iznimno posjećena.

- Staza je na prostoru koji je uvelike bio nekorišten i neodržavan, što je dovelo do neprohodnosti. Uređenjem staze dobili smo jedinstven turistički proizvod na području Općine Čačinci, koji je temeljen na prirodnoj ljepoti i bogatstvu biljnog i životinjskog svijeta. Pješačka staza koju smo uredili od velike je važnosti za razvoj i prepoznatljivost lokalne zajednice jer otvara mogućnosti poduzetničkih i ugostiteljskih pothvata. Svake godine ta staza povećava broj turističkih i izletničkih posjeta, što onda opet pruža nove mogućnosti u ostvarivanju većeg prihoda, a isto tako utječe i na svijest posjetitelja o potrebi zaštite šuma i okoliša. Također, ta poučno-edukativna pješačka staza pruža mogućnost rekreacije za posjetitelje, čime, uz turiste, potičemo i naše sumještane na više kretanja u svrhu što boljeg osobnog zdravlja. Krajnji su korisnici lokalno stanovništvo, izletnici i turisti, koji dolaze iz šireg područja Republike Hrvatske motivirani bogatstvom prirodnih ljepota. Prirodu ništa ne može zamijeniti. Otkrili smo ovu stazu, uredili ju i drago mi je da se ljudima sviđa. Dosta je posjećena i bit će zasigurno još i više. Malo smo imali problema nakon one velike poplave prošle godine, ali sve smo ponovno uredili, pokosili i još ćemo to dotjerati i urediti kako bi staza bila što ljepša i pristupačnija – poručio je Jurenac.

Hodnja Stazom mirisa bagrema ne traje dugo, približno sat vremena laganim korakom, ali i tih sat vremena dovoljno je da se “napune baterije” i okrijepi ozdravljujućim mirisima i bojama. Vladimir Grgurić
Možda ste propustili...

POTPISANI SPORAZUMI S AKCELERATORIMA

Razvijaju poslovnu ideju na lokalnim tržištima

MILOSRDNE SESTRE SVETOG KRIŽA U ĐAKOVU

Proslava Antunova na ljetnoj terasi

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ODRŽAN 4.:BRUT - BARANJA RURAL TRAIL

Više od stotinu biciklista
pedaliralo je planinom

2

SPOMEN NA SUDIONIKE KRIŽNOG PUTA I MJEŠTANE NAŠIČKIH SELA

Komemoracija za nevine žrtve na gubilištu Crni potok

3

NA SREDIŠNJEM TRGU POSTROJILI SU SE ČLANOVI 30-AK BRANITELJSKIH UDRUGA

Održan četvrti Memorijal “Ivan Ćališ-Đeri”