Regija
PODUZETNIK JOSIP LESIĆ:

Spreman sam na razgovor
o prodaji Sokolskog doma
Objavljeno 17. svibnja, 2024.
Sokolski dom u Belom Manastiru, sagrađen 933., ima povijesno značenje. Propada već godinama
BELI MANASTIRNa društvenim mrežama Belomanastirci su ponovno aktualizirali pitanje budućnosti Sokolskog doma.

Dio onih koji komentiraju predlažu da postane gradska kavana, dio ih traži da bude u sportskoj priči, kao što je i nekada bio, ali većina ih je neobaviještena o njegovu pravnom statusu. Sokolski je dom, naime, o čemu je Glas Slavonije već nekoliko puta pisao, u vlasništvu županjskog poduzetnika Josipa Lesića.

- Nažalost, ja sam njegov vlasnik. I to već prilično dugo. Puno sam platio i mogu reći da sam prevaren. No, što je, tu je. Moguć je najam, ali i njegova prodaja - kaže Lesić, naglašavajući kako upita ima, ali nema realizacije. Jedno je vrijeme, nastavlja, bio iznajmljen, ali je njegov najmoprimatelj preminuo. Za najam u ovom trenutku traži 500-tinjak eura, a o cijeni cijelog objekta ne želi pričati.

- Spreman sam ga prodati po povoljnoj cijeni, no za to je potrebno sjesti i dogovoriti se - kaže Lesić.

Ističe kako zbog posla kojim se bavi nema vremena detaljnije se baviti rekonstrukcijom Doma ili eventualnom prenamjenom, priznajući kako željno čeka pojavljivanje nekoga tko ima ideju za njegovu buduću namjenu.

Podsjetimo, Sokolski je dom izgrađen davne 1933. godine i gotovo je jedini objekt koji grad veže za neka starija vremena. Bivša je to "utvrda" gimnastičara, karataša, ponekad košarkaša ili nogometaša. Od povratka u Baranju nakon Domovinskog rata zjapi prazan. Pročelje i krovište zgrade obnovljeni su državnim novcem prije više od desetljeća. Godinu dana nakon obnove Grad je raspisao natječaj za prodaju, ali se na njega nije javio nitko. U njega Grad tada nije htio ulagati iz dva razloga. Prvi je izgradnja nove nastavno-sportske dvorane, a drugi nedostatak novca. Možda je i prevagnula činjenica, o kojoj se glasno pričalo u gradskim kuloarima, da je za zgradu zainteresirana bila bivša Hypo banka. Načuo je to i jedan belomanastirski poduzetnik, koji ju je kupio na drugom natječaju. No, bankari su, nakon promjene vlasništva, promijenili i mišljenje…

U Gradu su prije nekoliko godina isticali kako postoji ideja da bi Sokolski dom bio sjedište za gimnastičare, boksače i druge sportaše, ali su naglašavali kako se pribojavaju eventualnih ograničavajućih okolnosti oko otkupa, budući da je upravo Grad bio taj koji je zgradu prodao… U svakom slučaju, Sokolski je dom (nekadašnji DTO Partizan) objekt koji, među rijetkima u jedinom baranjskom gradu, ima svoju povijesnu priču i šteta je što godinama propada…

Ivica Getto
Sportaši, priredbe, dočeci Nove godine
Sokolski dom izgrađen je u prvoj trećini prošlog stoljeća. Služio je generacijama belomanastirskih sportaša, u njemu su se održavale i razne priredbe, a svaku funkciju gubi polovinom devedesetih. Stariji se sjećaju i tamošnjih dočeka Nove godine, koji su bili poprilično posjećeni. U vrijeme Domovinskog rata i okupacije Baranje u njemu je radio čak i caffe bar. Veličine je 450 četvornih metara, u njemu je nekoliko prostorija, potencijalnih poslovnih prostora, pa čak i galerija s koje su generacije Belomanastiraca pratile treninge karataša, košarkaša i gimnastičara. Stari izvori kažu kako su Sokolski dom posvetili katolički župnik i pravoslavni svećenik, te da je Sokolsko društvo osnovano 1928. godine.

Možda ste propustili...

30 GODINA HKD-A "IZVOR"

Smotra folklora

IZLOŽBA LIKOVNIH RADOVA VINKOVAČKIH PRVAŠIĆA

Crtali svoje viđenje šokačke tradicije

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MARATONSKO RIBIČKO NATJECANJE SRD-A BANDAR BIZOVAC

U 52 sata upecali gotovo
200 riba teških skoro tonu

2

DUNAV KOD BATINE POČEO OPADATI

Za najviše tjedan dana povratak na Zeleni otok

3

U PERIVOJU PRANDAU-MAILATH

Na Miholjačkom sajmu sudjelovalo 55 izlagača