TvObzor
ZLATKO JOSIP GRGIĆ

Treba se prepustiti viziji i tom neobjašnjivom trenutku spoznaje
Objavljeno 17. svibnja, 2024.
Bachova je “Chaconna” bezvremensko djelo koje me je promijenilo. Kada ju sviram, prolazim kroz prekrasne emocije
Danijel MIKLIĆ

Gitarist Zlatko Josip Grgić prvi je u svijetu snimio "Chaconnu" J. S. Bacha uz pratnju komornog orkestra. Pratnju legendarne skladbe za klavir i violinu napisao je F. Mendelssohn, a obradu za gitaru i komorni orkestar potpisuje D. Legin. Ovo bezvremensko Bachovo djelo Zlatko Josip Grgić izveo je, dakle, uz pratnju koju je napisao Mendelssohn, te je na taj način spojio dva genija koja su živjela u Leipzigu s odmakom od sto godina. U nastavku pročitajte kraći razgovor s mladim gitaristom čiji su golemi talent Španjolci prepoznali prije nekoliko godina i prozvali ga "Torres‘ Whisperer" nakon koncerta u Barceloni, gdje je svirao na gitari La Invencible od Antonija de Torresa koja je proglašena nacionalnim blagom Španjolske.Kako je došlo do toga da snimiš Bachovu "Chaconnu" uz pratnju komornog orkestra i što za tebe znači činjenica da si to učinio prvi u svijetu?- Još kao jako mlad slušao sam "Chaconnu" i zaljubio se u nju. Cijelo vrijeme htio sam joj dodati romantične elemente i u razgovoru s ocem, koji je magistrirao na Bachovoj glazbi za lutnju i izvodljivosti tih djela na klasičnoj gitari, saznao sam za Mendelssohnovu klavirsku pratnju Bachove "Chaconne" za violinu. To je bio put prema ideji kojoj sam težio. Vremenski odmak od 100 godina između Bacha i Mendelssohna dao je upravo tu romantičarsku energiju kojoj sam godinama težio. Prof. Danijel Legin obradio je Mendelssohnovu klavirsku pratnju za komorni orkestar, a moj je otac dionicu solovioline obradio za gitaru. To je prva izvedba Bachove "Chaconne" za gitaru i komorni ansambl u svijetu. Velike stvari i djela su nam nadohvat ruke, samo se treba prepustiti viziji i tom neobjašnjivom trenutku spoznaje koji se ne može naučiti.

Sudbinska pitanja


Reci nam nešto više o toj skladbi, kako si ju ti osobno doživio?- Bachova "Chaconna" posljednji je stavak Partite No. 2 u d-molu BWV 1004 za violinu solo. Prvi stavak Partite "Allemanda" počinje s imenom pokojne Bachove žene Barbare Bach. U ono vrijeme ljudi su se bavili numerologijom, pa kada se note s početka "Allemande" prebace u brojeve, a nakon toga u slova, dobije se ime Bachove pokojne supruge. Chaconna je španjolski ples s danas tipičnim flamenko harmonijskim slijedom d-mol, C, B, A-dur s više od 30 varijacija. To je Bachovo sudbinsko obraćanje Bogu i prepuno je religioznih elemenata. Doživio sam "Chaconnu" kao jedno prekrasno bezvremensko djelo koje me je promijenilo. Kada ju sviram, prolazim kroz prekrasne emocije, presretan sam što mogu sve to proživjeti.

Kojom si se idejom vodio u samoj izvedbi "Chaconne", odnosno što si nastojao posebno istaknuti svirajući tu skladbu?- Kao što sam već rekao, htio sam istaknuti emocije i ta Bachova sudbinska pitanja kroz više od 30 varijacija. U današnje vrijeme nam se čini da sve znamo (internet, YouTube...), a zapravo o biti ne znamo puno. Možemo se samo prepustiti osjećajima, a to nam danas nedostaje. Te spoznaje koje nastaju u trenutku i koje nas dovode do biti su neobnjašnjive. Nikola Tesla objašnjava da je šetajući parkom i recitirajući Goethea shvatio funkcioniranje izmjeničnog elektromotora.

Kako je bilo na snimanju spota u Viteškoj dvorani dvorca Brežice? Jesi li zadovoljan načinom na koji spot vizualizira samu skladbu?- Video je snimljen u prekrasnoj Viteškoj dvorani u kojoj dominiraju motivi četiri elementa (zemlja, zrak, voda, vatra). Cijeli ambijent, kao i glazba, pridonose nastajanju "Quinta esentia" koja proizlazi kod čovjeka ako postoji harmonija četiri elementa - tijelo, razum, svijest i osjećaji, a danas je potrebna svima, cijelom svijetu. Dvorac Brežice impozantna je renesansna građevina u kojoj posjetitelji imaju priliku upoznati bogatu povijest posavskog kraja od prapovijesti do danas te posjetiti Vitešku dvoranu koju ispunjavaju inspirativne freske. Viteška dvorana obnovljena je 2011. godine i jedinstveni je primjer baroknog svjetovnog zidnog slikarstva u Sloveniji.

Turneja po Americi


Nastupaš s gitarom koju je izradio veliki Antonio de Torres. Što nam možeš reći o tom drevnom instrumentu?- Gitaru na kojoj sviram izradio je najveći graditelj gitara Antonio de Torres 1890. godine. Gitaru je restaurirao talijanski restaurator i graditelj gitara Gabriele Lodi, koji održava instrumente u Muzeju violina u Cremoni. To je poseban instrument koji me vodi kroz interpretaciju i pomaže mi u izražajnosti koju želim postići. Na gitari su crevnate žice i instrument je vraćen u originalno stanje, tako da danas možemo čuti zvuk onog vremena.

Preko kojih si se glazbenika i skladatelja zaljubio u glazbu i za koje gitariste možeš reći da su presudno utjecali na tvoj izričaj?- Uglavnom slušam stare snimke. To su klavirist Rubinstein i violinist Kogan, a od novijih klaviristica Hélène Grimaud. Gitaristi Leo Witoszynskyj, moj otac i Tommy Emmanuel najviše su utjecali na mene.

Koliko je u cijeloj priči važna tvoja tehnika sviranja i zašto si se opredijelio upravo za nju?- Jedan sam od rijetkih u svijetu koji sviramo na gitari na crevnatim žicama i bez noktiju. Taj dugi kontakt sa žicama i prstima desne ruke (apoyando) omogućava mi kontakt s cijelim instrumentom i njegovim magičnim bojama, a prsti lijeve ruke i vibrato samo pojačavaju tu izražajnost.

Kako najradije provodiš svoje slobodno vrijeme? Imaš li hobije, što slušaš izvan svijeta klasike?- Veliki hobi su mi automobili. Volim čuti te specifičnosti i nijanse zvuka motora - jesu li svi cilindri usklađeni... To su naše frendovske spike.

Imaš li ugovorenih nastupa? Koji su ti planovi za doglednu budućnost?- Spremam se za turneju po Americi. Naime, Amerikanci su objavili moje videomaterijale na jednoj od najvećih gitarističkih platformi i ponuđena mi je turneja.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRVA EPIZODA NA RASPOREDU JE 17. LIPNJA

“Metropolitanci” ponovno na HRT-u

2

EXIT IMA VJEROJATNO NAJJAČI OVOGODIŠNJI ELEKTRONSKI LINEUP NA SVIJETU

Od legendi do predvodnika nove generacije

3

IVAN DORIAN MOLNAR

Spreman sam raditi koliko god treba, i na Euru i na Olimpijskim igrama