TvObzor
FRANCUSKI BOX-OFFICE HIT “TEŠKA GODINA” STIGAO U HRVATSKA KINA

Prvoklasni miks zabavne komedije i društvene satire
Objavljeno 17. svibnja, 2024.
Privučeni besplatnim pivom i čipsom, Albert i Bruno pridružit će se pokretu s kojim i nemaju baš puno toga zajedničkog

Više od milijun gledatelja samo u francuskim kinima pogledalo je “Tešku godinu” (“Une année difficile”), novu komediju redateljskog dvojca Oliviera Nakachea i Érica Toledana. Razlog tog uspjeha za početak se mora potražiti u samim imenima redatelja, jer se radi o dvojici etabliranih pripadnika francuske kinematografije koji su svjetski uspjeh doživjeli 2011. režijom “Nedodirljivih”. Drugi razlog je u činjenici što se radi o prvoklasnom miksu zabavne komedije i društvene satire; drugim riječima, ovo je uradak koji - premda je u svojoj esenciji komedija - također progovara i o nekim vrlo važnim pitanjima. Film je prepun zabavnih, ali i gorko-slatkih trenutaka zbog kojih će gledatelji proživljavati nekoliko različitih emotivnih stanja tijekom njegova dvosatnog trajanja. Ovaj je uradak na neki način također i njihov duhovni nastavak serije “Na terapiji”, čija su prva i druga sezona obarale rekorde gledanosti na televizijskoj mreži Arte.U satiričnoj komediji “Teška godina”, koja je stigla u hrvatska kina, Albert i Bruno kompulzivni su potrošači koji se nalaze u dugovima do grla. Kako bi nanovo preuzeli kontrolu nad svojim životima, odlučuju se obratiti za pomoć grupama društvenih aktivista te ubrzo nailaze na skupinu mladih aktivista koji se brinu za očuvanje okoliša. Privučeni besplatnim pivom i čipsom, a ne ideologijom kojoj ovi ekološki osviješteni aktivisti teže, Albert i Bruno uskoro će se pridružiti pokretu s kojim i nemaju baš puno toga zajedničkog...

Glavne uloge ostvarili su Jonathan Cohen, Pio Marmaï i Noémie Merlant. Cohen je maestralan kao otac slomljen tugom, Marmaï impresionira glumačkim miksom dinamičnosti i krhkosti, dok je Merlant poprilično dirljiva u ulozi mlade aktivistice koja se odvojila od svojih stvarnih želja. Nakache i Toledano filmom “Teška godina” vraćaju se društvenoj satiri u čijoj se pozadini nalaze prekomjerna potrošnja i možebitna nadolazeća klimatska apokalipsa.

Satirična komedija “Teška godina” vrlo je brzo nakon početka kinodistribucije u francuskim kinima postala box-office hitom. Osim što je zabavna, ovo je također i iznimno inteligentna komedija koja na vrlo kvalitetan način korespondira s današnjim vremenom budući obrađuje teme prekomjerne potrošnje (film započinje scenom pomahnitalih kupaca koji na Crni petak nasilno ulijeću u dućan kako bi prvi kupili željene stvari koje im, vjerojatno, niti ne trebaju) i ekološke (ne)osviještenosti koja nagovještava moguću apokalipsu čovječanstva. Redatelji Nakache i Toledano snimili su još jedno sjajno djelo u kojem su ozbiljan podtekst ispunili velikom dozom zabave i smijeha, što “Tešku godinu” čini filmom koji se nikako ne bi smio propustiti. D.M.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAZGOVOR: MARIO VRBANAC, DISKORDIA

53DE ima veliki potencijal obogatiti kulturnu i zabavnu ponudu u Petrinji i šire

2

SPECIJALITET IZ SPORTSKE REDAKCIJE NOVE TV

Dosad najzabavnije praćenje Eura

3

PRVU SEZONU KRIMINALISTIČKE SERIJE POGLEDAJTE 7. LIPNJA

“Potraga za zločincem” na HRT-u