Ekonomija
ZBOG RADA LAKIRNICE U TVORNICI U KALIFORNIJSKOM FREMONTU

Teslu tuže zbog onečišćujućih emisija
Objavljeno 16. svibnja, 2024.
Neprofitna organizacija za zaštitu okoliša Environmental Democracy tužila je proizvođača električnih automobila Teslu, Elona Muska, da je stotinama puta prekršio savezni zakon o čistom zraku dopuštajući tvornici u kalifornijskom Fremontu štetne misije iz lakirnice.

Environmental D emocracy u tužbi navodi da Tesla od siječnja 2021. godine izlaže obližnje stanovnike i radnike prekomjernim količinama dušikova oksida, arsena, kadmija i drugih štetnih kemikalija, uglavnom zbog rada lakirnice. Neprofitna organizacija želi zabranu koja bi zaustavila prekomjerno onečišćenje, plus građanske novčane kazne do 121.275 dolara po danu, zbog kršenja Zakona o čistom zraku. Tesla nije odmah odgovorio na zahtjeve za komentarom. Tužba predana saveznom sudu u San Franciscu pojačava pritisak na Teslu da poboljša kakvoću zraka oko svoje glavne tvornice u SAD-u u Fremontu. Okružni ured za kakvoću zraka već je početkom mjeseca zatražio da neovisno vijeće Tesli naloži smanjenje štetnih emisija iz rada lakirnice.

Rečeno je da se Teslin sustav za smanjenje emisija "opetovano" kvari, a proizvođač automobila je od 2019. dobio 112 obavijesti o prekršaju. U veljači je Tesla pristao platiti 1,5 milijuna dolara u nagodbi zbog tužbe 25 kalifornijskih okruga koji su tvrdili da je pogrešno postupao s opasnim otpadom na lokacijama diljem te savezne američke države. Projekt Environmental Democracy priopćio je da ima ovlasti pokrenuti građansku tužbu prema Zakonu o čistom zraku jer je Tesla "prekršio ili krši uvjete nametnute radnom dozvolom za velike izvore onečišćenja". Odvjetnici neprofitne organizacije također nisu odmah odgovorili na zahtjeve za dodatnim komentarima. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

REZULTATI PODUZETNIKA OBŽ-A OBEĆAVAJU

Unatoč izazovnim tržišnim uvjetima - rast i stabilnost

2

U BUDUĆNOSTI NAJVJEROJATNIJA ZAMJENA ZA SVE OSTALE MATERIJALE

Papir se trenutno smatra najodrživijim materijalom koji se koristi za pakiranje

3

KINA LANI UVEZLA SVINJETINU VRIJEDNU 6 MLRD. DOLARA

Kineske tvrtke zatražile istragu o uvozu svinjetine iz Europske unije