Svijet
NAPADAČ JE NEZADOVOLJNI KNJIŽEVNIK

Uznemirujući video: Slovački premijer Fico teško ranjen u atentatu
Objavljeno 15. svibnja, 2024.

Slovački premijer Robert Fico teško je ranjen u atentatu i u životnoj je opasnosti.

Slovačka vlada objavila je u srijedu da je premijer Fico, koji je pogođen u abdomen nakon sjednice vlade u Handlovi, u stanju opasnom za život nakon što je bilo potvrđeno da se radi o pokušaju atentata. Glasnogovornica bolnice u Handlovi prije toga kazala je da je bio pri svijesti kada je zaprimljen, da su mu sanirane ozljede i da je stabiliziran.

Slovački portal SME objavio je da je napadač na Fica 71-godišnji književnik Juraj Cintula iz mjesta Levice u južnoj Slovačkoj. Ovu informaciju tom je portalu potvrdio policijski izvor. Riječ je o osnivaču Književnog kluba Duha i članu Društva slovačkih književnika. Kako javlja Markíz TV, Cintula je svladalo premijerovo osiguranje. Kako stoji na njegovoj Facebook stranici, autor je zbirki poezije San buntovnika, Diptih i Vosy. Objavio je i roman The Message of Sacrifice. Na društvenim mrežama navodi da je pisac i pjesnik koji je nezadovoljan stanjem u državi.

Aktuality.sk prenosi izjavu njegovog sina koji tvrdi da je otac imao dozvolu za pištolj.

„Apsolutno nemam pojma što je moj otac namjeravao, planirao, što se dogodilo”, prenosi taj slovački medij izjavu sina.

Na Fica je ispaljeno nekoliko metaka u Handlovi, gradu sjeveroistočno od Bratislave, gdje se održavala sjednica vlade. Mediji pišu da je Fico nakon sjednice vlade prišao građanima, zazvao ga je muškarac riječima "Robo, dođi ovamo" i potom na njega zapucao. Ministarstvo unutarnjih poslova potvrdilo je da se radi o pokušaju atentata.

Kako navode slovački mediji, atentator je izjavio kako se nije slagao s politikom Ficove vlade.


Fico se prošle godine četvrti put vratio na mjesto premijera Slovačke, koja je članica Europske unije i NATO-a. Tijekom karijere duge tri desetljeća Fico se kretao između proeuropskog mainstreama i nacionalističkih pozicija koje se suprotstavljaju politici Europske unije i SAD-a. Također je pokazao spremnost da promijeni smjer ovisno o javnom mišljenju ili promijenjenoj političkoj stvarnosti, ocjenjuje Reuters.

Na atentat su reagirali brojni europski čelnici. Hrvatski premijer Andrej Plenković na platformi X napisao je: "Duboko sam potresen viješću o napadu na premijera Roberta Fica. Oštro osuđujem ovaj užasan čin nasilja. Naše su misli s premijerom Ficom, njegovom obitelji i slovačkim narodom." Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel snažno su osudili napad na Fica. "Takvim nasilnim činovima nema mjesta u našem društvu i oni potkopavaju demokraciju, naše najveće zajedničko dobro", napisala je von der Leyen na X-u. "Ništa i nikada ne može opravdati nasilje ili takve napade. Šokiran sam vijestima o napadima na slovačkog premijera nakon sastanka njegova kabineta u Handlovi", poručio je Charles Michel.Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izrazio je šokiranost tim događajem, kao i njemački kancelar Olaf Scholz koji je rekao da nasilju nema mjesta u europskoj politici. "Vijesti o kukavičkom pokušaju atentata na slovačkog premijera Fica duboko me šokiraju. Nasilju ne smije biti mjesta u europskoj politici", objavio je Scholz na društvenoj platformi X.

Dijana Pavlović
TRI DESETLJEĆA “BALANSIRANJA”
Fico je tijekom tri desetljeća duge karijere vješto balansirao između proeuropske “srednje struje” i nacionalističkih, antizapadnih stavova, pokazujući i otvorenost za promjenu stava, ovisno o javnom mnijenju i promijenjenim političkih okolnostima. Protekle četiri godine zauzeo je ekstremnije stavove, kritizirajući zapadne saveznike, protiveći se vojnoj pomoći Kijevu i sankcijama Rusiji te prijeteći stavljanjem veta na bilo kakvu pozivnicu Ukrajini da se pridruži NATO-u, piše agencija Reuters.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OBEĆANA POTPORA

Putin raskošno dočekan u Sjevernoj Koreji

2

PRAVOMOĆNA OSUDA SUDA BIH

Za zločine nad Bošnjacima 162 godine zatvora

3

DAN ROĐENJA BISKUPA IVANA ANTUNOVIĆA

Praznik hrvatske zajednice u Srbiji