Dome slatki dome
ŠTO S VIŠKOM OBROKA?

Hranu u hladnjaku čuvati najduže od tri do četiri dana
Objavljeno 16. svibnja, 2024.
Ako vam je ostalo hrane od obroka ili jednostavno pravite veće količine, važno je da znate koliko se dugo određena hrana može čuvati u hladnjaku. Općenito je pravilo da većina pripremljenih obroka ne može stajati duže od četiri dana, no to ovisi i o vrsti hrane i načinu pohrane. Ostatci hrane skloniji su razvoju bakterija. Temperatura hladnjaka također je važna za produžavanje roka trajanja ostataka hrane, i to vrijedi za svu hranu. Ako vam je hladnjak pretopao, hrana se može pokvariti i prije preporučenog vremena. Ako ostatke hrane nećete pojesti u roku od četiri dana, preporučuje se da ju zamrznete. Ne ostavljajte ostatke hrane na radnoj plohi, već ih, čim završite s jelom, spremite u hladnjak. Ostatci hrane, kao što su kolači, kineska hrana, variva, škampi, umaci, kuhano meso, pizza, pečena piletina, juhe i riža mogu biti u hladnjaku od tri do četiri dana. Tjestenina s maslinovim uljem i sushi sa svježom ribom u hladnjaku mogu stajati maksimalno dva dana. Zanimljivo je da tvrdo kuhano jaje može biti u hladnjaku i do sedam dana. Koristite gornju policu hladnjaka za pohranjivanje ostataka. Većina ljudi smatra da mogu odrediti jesu li se ostatci hrane pokvarili po mirisu ili izgledu. Međutim, to ne mora biti tako. Opazite li bilo kakve promjene mirisa, sluzavu teksturu, odvajanje sastojaka, promjene boje, rast plijesni, hranu bacite. J.Kn.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana