Novosti
HRVATSKI DAN ŠEĆERNE BOLESTI

Broj oboljelih od dijabetesa lani je bio jednak broju novorođenih
Objavljeno 14. svibnja, 2024.
Lani je broj novooboljelih od dijabetesa iznosio 40.000, što je jednako broju novorođene djece, upozoreno je u utorak na javnozdravstvenoj akciji u povodu obilježavanja Hrvatskog dana šećerne bolesti.

U Hrvatskoj je prošle godine, prema podacima Nacionalnog registra osoba sa šećernom bolešću, bilo registrirano gotovo 400.000 osoba s dijagnozom šećerne bolesti. Ranija istraživanja pokazala su da u Hrvatskoj samo 60 posto oboljelih od dijabetesa ima postavljenu dijagnozu, pa se procjenjuje da je ukupan broj oboljelih veći od 600.000. Dijabetologinja Manja Prašek, predsjednica Zagrebačkog dijabetičkog društva, kaže da "povišeni šećer u krvi ne boli, zato bi svi iznad 45. do 50. godine trebali kontrolirati šećer u krvi". Neki od čestih simptoma poput pojačane žeđi, učestalog mokrenja, promjene tjelesne mase i umora javljaju se kasnije, kad bolest već uzme maha. Komplikacije znatno smanjuju kvalitetu života oboljelih i veliki su trošak za sustav, a prevencijom bi se sve to moglo izbjeći, naglasila je.

Načelnica Sektora za primarnu zdravstvenu zaštitu i zdravstveni turizam Ministarstva zdravstva Ivana Portolan Pajić istaknula je zabrinjavajući podatak o broju oboljelih, zbog čega je ministarstvo uvelo mrežu od 135 sestrinskih savjetovališta za cijelo područje Hrvatske. "Sestre će raditi i s bolesnicima od ostalih nezaraznih bolesti, no ponajprije će se baviti osobama oboljelima od dijabetesa tipa 1 i tipa 2 kako bi se rasteretili liječnici obiteljske medicine, a pacijentima se što više pomoglo", rekla je Portolan Pajić.

Nedavno je objavljen pravilnik o profesionalnim vozačima oboljelim od dijabetesa koji su na više od četiri dnevne doze inzulina. "Oni mogu dobiti uvjerenje o sposobnosti upravljanjem motornim vozilima uz uvjet da imaju kontinuiran mjerač razine glukoze u međustaničnoj tekućini, takozvani senzor", objasnila je Portolan Pajić.

Predstojnik Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac i predsjednik Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma Dario Rahelić istaknuo je važnost preventivnih pregleda. Ističe da kod nas osobe s dijabetesom imaju dostupne sve lijekove i pomagala koji su dostupni bilo gdje u Europi i u svijetu. H
Možda ste propustili...

POSTAVLJENE KAMERE, STIŽU NOVA VOZILA ZA ŠUMSKE POŽARE

Vatrogasci spremni za požarnu sezonu

BARTULICA IDE U EUROPSKI PARLAMENT

"Ovo je ispao referendum o meni"

MONS. MARTINOVIĆ ZAREĐEN ZA POŽEŠKOG BISKUPA

“Očuvati moć zdravog rasuđivanja”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KRIM-SLUŽBENIK UDALJEN IZ SLUŽBE

Vozio pijan auto PU vukovarsko-srijemske

2

PUTNICI LANI POTROŠILI 2,6 MLRD. EURA

Polovina stanovnika Hrvatske nije putovala

3

KRIMIĆI SU NAJPOPULARNIJI, ALI ZATVORENICI NISU ISKLJUČIVI

Što se čita u zatvorima? Od Biblije i “Proklete avlije” do Franje Tuđmana i Suzane Rog