Regija
GRADSKA LIMENA GLAZBA OSNOVANA JE 1898.

Za prvosvibanjsku budnicu nije im teško ustati u 4 sata
Objavljeno 15. svibnja, 2024.
Simbol su grada, do kraja godine objavit će CD sa skladbama posvećenima Miholjcu
DONJI MIHOLJACGradska limena glazba važan je dio kulturno-umjetničkog amaterizma i simbol je Donjeg Miholjca već 126 godina.

Od osnutka pa sve do današnjih dana limena glazba je ona bez koje se ne može u javnim prilikama. Svojim raznovrsnim repertoarom oplemenjuje mnogobrojne gradske manifestacije. Orekstar svira revijalne, klasične i sakralne skladbe, koračnice, šansone, jazz, rock… Donjomiholjčani se posebno vesele njihovim koncertima i mimohodima, ali i prvosvibanjskoj budnici, ujedno najdugovječnijoj tradiciji Gradske limene glazbe. I ove godine puhači su odsvirali budnicu ulicama Donjeg Miholjca. Građane su počeli buditi već u pet sati ujutro, i to svirajući u traktorskoj prikolici!

- Za Prvi svibnja ustajemo u četiri sata ujutro da bi u pet sati počeli svirati budnicu. Obiđemo cijeli grad u traktorskoj prikolici, a sviramo oko dva sata. To pokazuje koliki je entuzijazam među glazbenicima. Krasi nas zajedništvo i sloga koji nas guraju naprijed, i mislim da je to temelj funkcioniranja svake udruge - rekao je dirigent Darko Nikolić.

No, prvosvibanjska budnica nije jedina posebnost donjomiholjačke limene glazbe. Naime, rijetko se događa da u jednom orkestru svira više članova obitelji. Takav je slučaj u Gradskoj limenoj glazbi Donji Miholjac. Jedan od najstarijih svirača je saksofonist Josip Nikolić (81), dok njegova unuka Ema (13) svira trubu. Osim Darkove kćerke Eme i oca Josipa, koji svira od 1953. godine, članica orkestra je i Darkova sestra Suzana, koja svira saksofon, te bratić Darijo, koji svira bubnjeve. Prije deset godina iz šire glazbene obitelji Nikolić u orkestru je sviralo čak 14 članova!

Ljubav prema glazbi i puhaćim instrumentima zarazila je i obitelj Galović te u orkestru sviraju majka Marija (klarinet) i sinovi Ivan (klarinet) i Petar (truba).

Osim što je jedna od najdugovječnijih, Gradska limena glazba Donji Miholjac ima i najdugovječnijeg člana svih slavonsko-baranjskih limenih glazbi. Naime, na nedavnoj smotri Saveza amaterskih puhaćih orkestara Slavonije i Baranje član GLG-a Donji Miholjac Franjo Melti (82) primio je zahvalnicu za svojih respektabilnih 70 godina aktivnosti.

Orkestar godišnje ima 20 nastupa, a glazbenici vježbaju dva puta tjedno u dvorcu Mailath. Nedostatak vlastitog prostora glavni je problem.

- U dvorcu imamo dvije prostorije za notne materijale, stalke i instrumente. Probe imamo u velikoj vijećnici dvorca i to je idealan prostor što se tiče zvuka i akustike. Međutim, svaki put moramo micati stolice iz vijećnice, a instrumente i stalke prenositi iz prostorija gdje ih čuvamo u vijećnicu te sve slagati. I opet to radimo nakon probe. Malo je to naporno - kaže Nikolić.

Najavljuje da će se njihov prostorni problem riješiti planiranom energetskom obnovom zgrade bivše vojarne, u koju će se nakon završetka radova preseliti.

U orkestru je trenutačno 28 glazbenika, a lepeza godišta kreće se od osnovnoškolaca do umirovljenika, dok je članova 40-ak. Lani su u suradnji s Gradom Donjim Miholjcem nabavljene svečane odore za dio orkestra, dok će ostatak biti riješen do kraja godine. U novim odorama donjomiholjački puhači zablistali su na nedavnoj smotri puhaćih orkestara.

Financijskim sredstvima Grada, Osječko-baranjske županije i Ministarstva kulture i medija obnavlja se instrumentarij.

- Godine 2014., nakon višegodišnje stagnacije u djelovanju, ponovno smo pokrenuli rad limene glazbe i od tada smo uspjeli nabaviti dosta instrumenata. Međutim, trebamo kvalitetne instrumente. Jer što je kvalitetniji instrument, i zvuk orkestra bit će kvalitetniji. Trudimo se godišnje nabaviti jedan novi instrument - objašnjava Darko Nikolić.

Otkrio nam je da Gradska limena glazba planira do kraja godine objaviti CD sa skladbama posvećenima Miholjcu, a koje su upravo za donjomiholjački orkestar napisali poznati skladatelji kao Adalbert Marković, Božo Potočnik, Josip Janković…

Snježana Fridl
Možda ste propustili...

SUFINANCIRAJU SE TURISTIČKI PROJEKTI

Za pomoć privatnom sektoru 132.000 eura

OŠ ANTE STARČEVIĆA

Kulinarske radionice

NA RADOST MALIŠANA, RODITELJA I ORGANIZATORA ODRŽANA NATJECANJA U VELIMIROVCU

Djeca pokazala sportske talente i zabavila se

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana