Mozaik
ULOVLJENE U - SUNČALIŠTU

Crvenouhe kornjače invazivna su vrsta, uhvaćeno ih je 33
Objavljeno 15. svibnja, 2024.
Kornjača podrijetlom iz Sjeverne Amerike prijetnja je našim zavičajnim barskim kornjačama
Tridesetak invazivnih stranih crvenouhih kornjača, koje ugrožavaju domaću barsku kornjaču, uhvaćeno je na području Zagrebačke županije i udomljeno u Zoološkom vrtu, gdje će nastaviti život u kontroliranim uvjetima, izvijestila je u utorak javna ustanova Zeleni prsten. Invazivne crvenouhe kornjače, koje su se posljednjih godina nastanile na zagrebačkom području, veće su, agresivnije i brzo se nameću preotimajući stanište, hranu, mjesta za sunčanje i gniježđenje našim zavičajnim barskim kornjačama.

Smanjuju stopu preživljavanja barske kornjače i negativno utječu na cijelu vodenu zajednicu te prenose uzročnike bolesti poput bakterije Salmonella. "Kako bismo zaštitili autohtonu vrstu, kroz projekt ‘Spas za barske – stop za invazivne kornjače‘, drugu godinu zaredom izlovljavamo invazivne kornjače kojima nije mjesto u našim jezerima s pomoću sunčališta i vrša", istaknula je ravnateljica Zelenog prstena Tatjana Masten Milek, dodajući da je vrijednost projekta 265 tisuća eura, a financira ga Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Hvatanje kornjača s pomoću sunčališta neinvazivna je metoda i ne ozljeđuje kornjače. U sredini se nalazi mreža koja sprječava bijeg, a kornjače mogu slobodno plivati. Vrše se postavljaju uz obalu i u njih se stavljaju mamci. Dio vrše uvijek se nalazi iznad vode kako bi kornjače koje uđu u vršu mogle disati. Crvenouhe kornjače bit će premještene u Prvo maksimirsko jezero. "To je jezero u sklopu projekta Gradski prozori u prirodu – unaprjeđenje urbane bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture (Modernizacija II) uređeno na način da crvenouhe kornjače u njemu mogu živjeti, no da ga ne mogu napustiti kako bi se proširile na okolnu prirodu", kazao je Damir Skok, v. d. ravnatelja Ustanove Zoološki vrt Grada Zagreba.

Radi se o 15 mužjaka i 18 ženki. Najmanja i najlakša crvenouha kornjača teška je samo 15 grama, a najteža čak 2,56 kilograma.

Najmanja kornjača dužine je oklopa samo 9,7 centimetara, a najveća čak 24,6 centimetara, stoji u priopćenju Zelenog prstena, koji se bavi upravljanjem zaštićenim područjima i drugim zaštićenim dijelovima prirode na području Zagrebačke županije. H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAJPOPULARNIJA ŠVEDSKA GRUPA SVIH VREMENA

Bjorn iz ABBA-e: Naš bend ima tako glupo ime

2

DESTINACIJA DOBRE GLAZBE

Na Jarunu počinje
INmusic, trodnevna
svečanost rock glazbe

3

STIGLA VODA!

Turistima Capri opet dostupan