Svijet
DOSADAŠNJI MINISTAR OSTAJE U POLITICI I SPAŠAVA OBRAZ

Putin smijenio Šojgua u iznenadnom preslagivanju
Objavljeno 13. svibnja, 2024.

Ruski predsjednik Vladimir Putin neočekivano je na mjesto Sergeja Šojgua predložio novog ministra obrane, civila Andreja Belousova, bivšeg potpredsjednika vlade zaduženog za ekonomiju.

Putin želi da Šojgu, ministar obrane od 2012. i njegov dugogodišnji savjetnik, postane tajnik moćnog ruskog Vijeća sigurnosti - gdje će zamijeniti trenutnog čelnika Nikolaja Patruševa - te da preuzme odgovornost za vojno-industrijski kompleks, objavio je Kremlj. To je najvažnije vojno preslagivanje Putina otkad je 2022. poslao desetke tisuća vojnika u Ukrajinu. Ono će omogućiti Šojguu funkciju koja se formalno smatra višom od uloge ministra obrane, zbog čega bi ostao prisutan u ruskoj politici, ali i spasio obraz. Valerij Gerasimov, šef ruskog Glavnog stožera i netko s praktičnijom ulogom usmjeravanja rata, ostaje na svome položaju, kao i Sergej Lavrov, ministar vanjskih poslova s veteranskim iskustvom.

Imenovanje civilnog dužnosnika Belousova, zbog njegovih ekonomskih sposobnosti, umjesto ratnog znanja, veliko je iznenađenje. Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja, kaže da to ima smisla jer se Rusija približava situaciji poput one iz 1980-ih godina iz Sovjetskog Saveza, kad su vojska i policija činili 7,4 posto državnog proračuna. "To znači kako je ključno osigurati da se takav proračun podudara s ukupnim interesima zemlje, zbog čega Putin sada želi civila s ekonomskom pozadinom za posao ministra obrane. Onaj tko je otvoreniji inovacijama bit će uspješniji na ratnom polju", ističe Peskov. U preslagivanju se može iščitati i Putinova namjera da stavi obrambenu potrošnju pod nadzor kako bi osigurao da se sredstva troše učinkovito nakon što je Šojguov saveznik i zamjenik optužen za mito.


Sam Belousov rekao je u svom prvom obraćanju parlamentarnom odboru da je vojnicima potreban bolji pristup smještaju, bolnicama i socijalnim naknadama. Ovaj ekonomist, prethodno i zamjenik premijera, bez vojnog iskustva, naglasio je u sklopu potvrde novog sastava vlade potrebu da se bolje brine o ruskim vojnicima. Kaže da postoji previše birokracije oko isplate naknada vojnom osoblju, a problemi su i sa smještajem i liječenjem. H/I.B.

Andrej Belousov

novi ministar obrane

Mislim da je kaos kada sudionike specijalne vojne operacije koji se vraćaju na odmor tjeraju iz civilnih medicinskih ustanova u bolnice koje su često prenatrpane. To treba riješiti.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana