Kultura
OTVOREN 21. FESTIVAL GLUMCA U OTOKU

Kazališna će publika u pet gradova vidjeti 20 predstava
Objavljeno 13. svibnja, 2024.
Žiri će ove godine doista imati težak posao, kaže izbornica Ksenija Prohaska
Izvedbom komedije više autora "Kaj je ljubav" u režiji Adama Končića KU "Glumački festival u Krapini" i Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija, u dvorani Doma kulture u Otoku, u subotu navečer svečano je otvoren 31. Festival glumca, koji već više od tri desetljeća organizira Hrvatsko društvo dramskih umjetnika iz Zagreba i Umjetnička organizacija "Asser Savus" iz Vinkovaca.

Elita glumišta


Izbornica ovogodišnjeg Festivala, glumica Ksenija Prohaska odabrala je 20 predstava kazališnih skupina iz Zagreba, Velike Gorice, Krapine, Varaždina, Koprivnice, Virovitice, Požege, Osijeka, Vinkovaca, Rijeke, Zadra, Šibenika i Splita te Pečuha i Mostara iz Mađarske i BiH.

- Usuđujem se reći da se radi o visokoj kvaliteti predstava koje nisu podilazile publici, koje su bile hrabre i donijele velika glumačka ostvarenja. Žiri će ove godine doista imati težak posao - rekla je na otvaranju Ksenija Prohaska, a gradonačelnik Otoka Josip Šarić pozdravio je goste i rekao kako mu je drago što u njegovu gradu, ali i u drugim gradovima najistočnije županije, nastupa elita hrvatskog glumišta.

- Igrao sam na prvom Festivalu i bio sam na svakom, osjećam se kao njegov vršnjak. Kao kad bi ukinuli Božić ili Novu godinu, nemoguće je, tako je i meni nezamislivo da u svibnju ne budem na Festivalu glumca. On raste, a meni je srce puno - rekao je Joško Ševo, predsjednik Festivalskog vijeć, a županu Damiru Dekaniću najveća je pohvala kada glumci kažu da su ovdje kao kod kuće zbog naše široke ruke i gostoljubive slavonske naravi, zbog čega ovaj festival možemo slobodno nazvati i festivalom srca.

Domaćin na ovogodišnjem Festivalu glumca je glumac Draško Zidar, a o nagradama će odlučivati Ocjenjivački sud u sastavu: Blanka Bart Hajoš, Vid Balog i Vladimir Andrić, koji je već u petak pogledao dvije predstave u konkurenciji: "Plišanu revoluciju" Kulturnog centra iz Osijeka i "Staklenu menažeriju" HNMK iz Mostara. Kazališna publika u Iloku, Vukovaru, Otoku, Vinkovcima i Županji vidjet će ukupno 20 predstava - 17 za odrasle i tri za djecu.

No, dan prije, u petak u dvorani Mladost u Županji i Slovačkom domu u Iloku odigrane su uvodne predstave ovogodišnjeg Festivala glumca. U Županji je u 21 sat Kulturni centar Osijek predstavio autorski projekt Vanje Jovanovića i Mateja Sudarića "Plišana revolucija" u režiji Vanje Jovanovića, a u Iloku u 19.30 sati ansambl HNK iz Mostara izveo je "Staklenu menažeriju" Tennesseeja Williamsa, u režiji Ivana Planinića.

Akademije


Danas, u ponedjeljak, 13. svibnja, Županjci će vidjeti u 11 sati u dvorani Mladost predstavu Zagrebačkog kazališta lutaka "Ero s onoga svijeta" Milana Begovića i Jakova Gotovca" u režiji Krešimira Dolenčića, a u 21 sat "Dođi gola na večeru" šibenskog HNK u režiji Nine Kleflin. U vinkovačkom Gradskom kazalištu Joza Ivakić u 16 sati gostuje HNK iz Osijeka s predstavom nastaloj prema romanu Ivane Šojat "Jom kipur ili pomirenje" u režiji Želimira Mesarića.

Osim predstava u službenoj konkurenciji u okviru programa pod nazivom 9. Susreti kazališnih akademija na Festivalu glumca bit će odigrane i dvije gostujuće predstave, a dolaze Akademija dramskih umjetnosti iz Zagreba i Akademija za umjetnost i kulturu iz Osijeka. U popratnom programu, između ostaloga, bit će održani Dan glumca domaćina i Glumačko sijelo te predstavljene knjige "Portret duše" i "Kazališni monolozi" Mire Gavrana i "Vinkovci posljednja stanica" vinkovačkog novinara Željka Draženovića.

Miroslav Flego
Možda ste propustili...

POŽEŠKA KNJIŽEVNICA PREDSTAVILA SVOJA DJELA

Lana Derkač u Skoplju i Prištini

PREDSTAVA WILLIAMA SHAKESPEAREA U REŽIJI IVANA PLAZIBATA

HNK u Zagrebu: "Mjera za mjeru"

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DJEČJE KAZALIŠTE BRANKA MIHALJEVIĆA

Dvije premijere osnovnoškolaca

2

POSLJEDNJA OVOSEZONSKA PREMIJERA

Opera "Prodana nevjesta" premijerno izvedena u osječkom HNK-u

3

HNK U OSIJEKU: “PRODANA NEVJESTA”

Opera o ljubavi, puna je komičnih obrata, prožeta koloritom češkog folklora