Kultura
STOTINJAK DJELA BIT ĆE PREDSTAVLJENO U GALERIJI KLOVIĆEVI DVORI

Izložba “Od boemstva do vječnosti”
Objavljeno 13. svibnja, 2024.
Izložba "Od boemstva do vječnosti", sa stotinjak umjetničkih djela iz mostarske galerije The Hub of Fine Arts, među kojima su i epohalna djela Edgara Degasa, Henrija Matissea i Amedea Modiglianija, održat će se od 15. svibnja do 30. lipnja u Galeriji Klovićevi dvori. Mnoga od djela hrvatska će publika vidjeti prvi put, a kao vrhunci izložbe ističu se Edgar Degas sa skulpturom "Mala četrnaestogodišnja plesačica", Henri Matisse i njegov "Ležeći akt" ("Aurore") iz 1907. te veličanstveni Amedeo Modigliani s portretom "Annie Bjarne". Postav kroz prizmu modernog kolekcionara prikazuje široku panoramu umjetničkog života u Europi, Latinskoj Americi te SAD-u od kraja 19. stoljeća, a sve je to fokusirano u jedinstvenoj zbirci Zaklade MT Abraham (MTA), stvorene prije 20 godina.

- Izložba pruža jedinstvenu priliku da hrvatska publika doživi izuzetna umjetnička djela. Posjetiteljima će jasno biti predočen umjetnički kontekst u kojem je nastalo boemstvo s rušenjem normi i otkrivanjem novih kreativnih dimenzija. Istodobno potičemo kulturnu interakciju i razumijevanje europske moderne umjetnosti koja itekako može imati važnost u povezivanju različitih stvaralačkih krugova, naroda i kultura - istaknula je Danijela Ucović, kustosica galerije "The Hub of Fine Arts" gdje su stalno izložena djela MTA Fondacije Amira Grossa Kabirija.

Izložba donosi nesvakidašnji uvid u pokrete 20. stoljeća: fovizam, kubizam, futurizam i apstrakcionizam, ali i odaje počast i ženskoj umjetnosti. Djela u Zagreb dolaze nakon izlaganja u eminentnim svjetskim muzejima. H
Možda ste propustili...

PJEVAČKO DRUŠTVO SV. JOSIPA

Obilježeno je 30 godina djelovanja

77. PUT DODIJELJENE AMERIČKE KAZALIŠNE NAGRADE

Prvi Tonyji za Radcliffa, Stronga i Paulson

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

UČENICI I PROFESORI OSJEČKE GIMNAZIJE SVIRAJU ZAJEDNO

Popravni ro(c)k u
osječkom školstvu

2

POŽEŠKI POVJESNIČAR S BOGATIM OPUSOM

Peta knjiga prof. Vinka Tadića “Dijalog u šumskoj dvorani”

3

GLAZBENA ŠKOLA FRANJE KUHAČA OSIJEK

Školska godina puna nagrada