Ekonomija
OČEKUJU OPORAVAK

Pivari trljaju ruke zbog sportskih događanja
Objavljeno 13. svibnja, 2024.
Prodaja piva oporavit će se ove godine, procjenjuju proizvođači diljem svijeta, uzdajući se u ljetna sportska događanja, blaža poskupljenja i povoljnije vremenske prilike.

Heineken, drugi proizvođač piva u svijetu, izvijestio je da mu je prodaja porasla već u prvom tromjesečju, prvi put u više od osam godina. Pridružio mu se i Carlsberg, čija se prodaja do početka godine smanjivala nekoliko tromjesečja.

Anheuser-Busch InBev izvijestio je pak u srijedu o blažem padu obujma prodaje nego što se očekivalo. Kompanija je pod pritiskom zbog bojkota ključnog američkog brenda Bud Light, no očekuje se da će pivopije nakon više od godinu dana popustiti i zaboraviti neuspjelu kampanju s TikTok influensericom Dylan Mulvaney. "Prošlo je više od godinu dana od katastrofe za Bud Light i očekujemo poboljšanje organskog obujma prodaje i prihoda", rekao je analitičar u RBC Capitalu James Edwardes Jones za AB InBev. Ako prodaja u drugom tromjesečju poraste, AB InBev će prekinuti negativni niz koji je počeo u prvom tromjesečju 2023.

Pivari očekuju rast i zbog ljetnih sportskih događanja. U lipnju kreće europsko prvenstvo u nogometu, a u srpnju Olimpijske igre u Parizu.

Ako i vremenske prilike budu manje ekstremne, sportska natjecanja mogla bi potaknuti prodaju čak i u "zrelim" pivskim regijama, poput zapadne Europe, rekao je izvršni direktor Carlsberga Jacob Aarup-Andersen.

“Očekujemo rast obujma (prodaje) u budućnosti", nastavio je Aarup-Andersen, dodajući da bi Carlsbergu na ruku trebali ići i dobri rezultati na tržištima u razvoju, posebno u Aziji. Pivari su proteklih godina ubirali veće prihode, zahvaljujući podignutim cijenama. Druga strana medalje bio je pak znatno slabiji rast ili čak pad prodaje. Kompanije su naglo podizale cijene kako bi pokrile veće troškove sirovina, poput ječma i aluminija. Troškovi su se u međuvremenu stabilizirali i poskupljenja bi trebala biti blaža. "Podignute cijene bile su u prošle dvije godine glavni izvor rasta", rekao je upravitelj fonda u Tresides Asset Management Berndt Maisch. H
Možda ste propustili...

DOSTUPNIJI JAVNI PRIJEVOZ, PROBLEM NEDOSTATKA RADNIKA...

Pet preporuka za razvoj prometa

NAGRAĐENI PROIZVOĐAČI RAKIJA I LIKERA

Pobjednik Zdravko Peršić iz Martina

ODBOR ZA RATARSTVO HPK-A

Traže financiranje malih skladišta

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

JUBILARNI KORISNICI

Više od 70.000 kućanstava uživa u pogodnostima Spektra - nagrađen par iz Tenje

2

KINA LANI UVEZLA SVINJETINU VRIJEDNU 6 MLRD. DOLARA

Kineske tvrtke zatražile istragu o uvozu svinjetine iz Europske unije

3

ZAHVALJUJUĆI VELIKOJ POTRAŽNJI U KINI

Njemački izvoz vina skočio