Zdravlje
STUDIJA GUBITAK KOGNITIVNIH SPOSOBNOSTI

Maslinovo ulje odlično je i u borbi protiv demencije
Objavljeno 13. svibnja, 2024.
Ima mnoge zdravstvene koristi i pomaže održavanju zdravlja srca i krvnih žila
S visokim udjelom antioksidanasa i neznatno prerađeno, prešano maslinovo ulje je prirodnije od ostalog biljnog ulja i ulja sjemenki koja su zbog miješanja i načina prerade siromašnija nutrijentima i lišena okusa. Bogat je izvor brojnih blagotvornih i hranjivih tvari te vitamina, što ga čini lako dostupnom namirnicom s mnoštvo ljekovitih svojstava. Ovo mediteransko ulje sadrži visok udio mononezasićenih masnih kiselina, poput oleinske kiseline, koja ima pozitivne učinke na zdravlje srca i krvnih žila, smanjuje razinu “lošeg” LDL kolesterola u krvi, što posljedično smanjuje rizik od razvoja srčanih bolesti. Bogato je antioksidansima, poput polifenola, koji imaju protuupalna svojstva i pomažu u zaštiti stanica od oksidativnog stresa koji može izazvati oštećenja na stanicama i tkivima. Sadrži i vitamin E i K, koji su važni za zdravlje kostiju i kože, te oleokantal, koji ima protuupalna svojstva.

Međutim, maslinovo ulje također je korisno u sprečavanju gubitka kognitivnih sposobnosti i smrti povezanih s mentalnim propadanjem, otkriva studija provedena tijekom 28 godina na 92.000 ljudi. Pojačana konzumacija maslinovog ulja povezana je sa smanjenim rizikom od smrti izazvanih demencijom, bez obzira na ukupnu kvalitetu prehrane, zaključak je znanstvenog tima. Utvrđeno je da su oni koji su vrlo rijetko ili nisu nikad koristili maslinovo ulje bili skloniji razvoju stanja poput Alzheimerove bolesti. Zaključak je da unos maslinova ulja predstavlja moguću strategiju u smanjenju smrti od demencije. Osobe koje su konzumirale više od pola žlice maslinova ulja dnevno imale su 28 posto manji rizik od smrti od demencije u usporedbi s onima koji su ga rijetko konzumirali ili nikad. Zamjena samo jedne žličice margarina ili majoneze jednakom količinom maslinova ulja dnevno pokazala je vezu s osam do 14 posto manjim rizikom od smrti od demencije. Nije otkrivena nikakva poveznica između biljnih ulja ili maslaca te ostalih mliječnih proizvoda s gubitkom kognitivnih sposobnosti. Valja istaknuti da redoviti korisnici maslinova ulja u manjoj mjeri razvijaju dijabetes od onih koji su skloniji konzumaciji biljnih ulja i ulja sjemenki te da je moguće da je kuhanje na maslinovu ulju pokazatelj zdravije prehrane. Maslinovo ulje ublažava bol u mišićima, djeluje na hemoroide, upalu pluća, kožne bolesti, perut, ekcem, psorijazu i gljivične infekcije, uključujući i lišajeve.

Jasminka Knežević
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ISTRAŽIVANJE KAKO I KOLIKO SPAVAMO

Hrvati teško pronalaze miran san zbog stresa

2

MANJE BORA, ČVRŠĆA KOŽA

Prirodni pripravci za ljepšu kožu lica

3

MLADI ŠPINAT

Povrće koje jača organizam i daje snagu