Novosti
KONFERENCIJA O ZELENOJ TRANZICIJI

Europske gradove učiniti sigurnijima
Objavljeno 10. svibnja, 2024.
Na međunarodnoj konferenciji "Zelena tranzicija pokreće europske gradove - Zagreb 2024." u petak su razmatrani ključni aspekti Europskog zelenog plana i održive energetske tranzicije, a primjere iz prakse predstavili su gradonačelnici većih hrvatskih i pojedinih gradova EU-a.

U gradovima danas živi više od 75 posto svjetskog stanovništva, u njima se generira 90 posto svjetskog BDP-a, troše 80 posto energije i odgovorni su za 75 posto emisija stakleničkih plinova. Europa se zagrijava dvostruko brže od prosjeka ostatka svijeta. Zagreb više nema umjerenu kontinentalnu klimu, već mediteransku, istaknuo je predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović. Upozorio je da je Zagreb zbog klimatskih promjena izgubio utrku svjetskog skijaškog kupa na Sljemenu.

Sigurnost gradova danas ovisi o tome koliko su prilagođeni klimatskim promjenama, koliko su cijene energije predvidive i stabilne. EU neće biti siguran i stabilan ako nije energetski neovisan, istaknuo je Julije Domac, ravnatelj Regionalne energetsko-klimatske agencije Sjeverozapadne Hrvatske. Vjerujemo u javno vlasništvo nad obnovljivim izvorima energije, poručio je zagrebački gradonačelik Tomislav Tomašević.

"Učiniti gradove jednostavnijima za življenje, zdravijima i sigurnijima. Iznenađujuće je koliko smo ujedinjeni u tim nastojanjima", izjavila je direktorica Europske komisije pri Glavnoj upravi za okoliš Veronica Manfredi.

Svi imamo iste ambicije, sudjelujemo u europskim ciljevima. Želimo imati bolji javni prijevoz, više zelenih površina. Treba osigurati veće ovlasti lokalnim vlastima i više europskih sredstava usmjeriti na rješavanje tih problema, kazala je zamjenica gradonačelnika Budimpešte Kata Tüttő.

Upozoreno je da su lokalne vlasti odgovorne za provedbu 75 posto odluka Europskog zelenog plana, ali nisu dovoljno uključene u njegovo definiranje i oblikovanje.

Na konferenciji je istaknuto da je jedan hrvatski grad promjene uveo i prije pristupnih fondova. Zamjenica osječkoga gradonačelnika Jasenka Crnković navela je kako je Osijek još 2021. i 20122. proglašen najboljim gradom u provedbi zelenih politika. H
Možda ste propustili...

POSTAVLJENE KAMERE, STIŽU NOVA VOZILA ZA ŠUMSKE POŽARE

Vatrogasci spremni za požarnu sezonu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KRIM-SLUŽBENIK UDALJEN IZ SLUŽBE

Vozio pijan auto PU vukovarsko-srijemske

2

PUTNICI LANI POTROŠILI 2,6 MLRD. EURA

Polovina stanovnika Hrvatske nije putovala

3

KRIMIĆI SU NAJPOPULARNIJI, ALI ZATVORENICI NISU ISKLJUČIVI

Što se čita u zatvorima? Od Biblije i “Proklete avlije” do Franje Tuđmana i Suzane Rog