Novosti
ZRAKOPLOVNI SPEKTAKL U VELIKOJ GORICI

Zajednički prelet Rafalea i MiG-ova
Objavljeno 11. svibnja, 2024.
Nebo iznad Velike Gorice u subotu će biti kulisa istinskog spektakla, kakav hrvatski građani rijetko kad imaju priliku vidjeti. Naime, u letačkom dijelu programa tamošnjeg Zrakoplovnog dana (AirVG 2024) planiran je zajednički formacijski prelet borbenih aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva - dobrih starih MiG-ova i naših novih Rafalea.

AirVG 2024 održava se u subotu od 12 do 18 sati na prostoru tzv. starog terminala Međunarodne zračne luke "Dr. Franjo Tuđman" pod pokroviteljstvom Vlade RH, u organizaciji Grada Velika Gorica i uz suorganizaciju MZL-a Zagreb i potporu MORH-a, a s ciljem promocije zrakoplovstva i zrakoplovnih zanimanja.

Avioni i helikopteri HRZ-a sudjelovat će u izložbenom dijelu programa (static display) cijelog dana i u letačkom dijelu programa (flying display). Izloženi će biti: avioni C3R-EC/DC Rafale, MiG 21 UMD – "kockica", MiG 21 R – oznake "26 112 - Rudijev mig", MiG 21 bis D, Pilatus PC -9M, Zlin 242L, helikopteri OH-58D Kiowa Warrior, UH-60M Black Hawk, Bell 206B Jet Renger, Mi 171Sh, AS532 Cougar – zrakoplovstva Republike Slovenije, te besposadni zrakoplovni sustav ORBITER 3.

U letačkom dijelu programa nastupit će Krila Oluje sa službenim letačkim programom za sezonu 2024., avion Zlin 242L i helikopter Bell 206B Jet Ranger s demonstracijskim letom, prikazat će se sposobnosti združenog djelovanja helikoptera UH-60M/Mi-171Sh i OH-58D pri spašavanju pilota iz neprijateljskog okruženja Pilot RESCUE, a zrakoplovi MiG 21 i Rafale održat će formacijski let i pojedinačni prelet.

Cijelog dana na infopultu Ministarstva obrane posjetitelji će se moći informirati o pristupanju u HV, o vojnim studijima i stipendiranju srednjoškolaca, a najmlađi će imati priliku kroz VR naočale osobno iskusiti letenje u avionima i helikopterima. Od 13 sati održat će se panel-rasprava "Kako postati vojni pilot?". M.M.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BIT ĆE TO PRVI CJELOVITI CENTAR ZA GOSPODARENJE OTPADOM

Gradit će se prva domaća energana koja pretvara mulj i blato u energiju

2

HRVATSKE ZRAČNE LUKE BILJEŽE SVE BOLJE REZULTATE

Na Klisi četiri puta više putnika nego na Krku

3

FOKUS NA INOVATIVNE TEHNOLOGIJE

Perspektiva je da osječki IT sektor bude još uspješniji