Ekonomija
NIŽA PRODAJA VLASTITIH PROIZVODA

Dobit MOL Grupe pala za 29 % na godišnjoj razini
Objavljeno 11. svibnja, 2024.
MOL Grupa ostvarila je u prvom tromjesečju dobit prije oporezivanja od 382 milijuna dolara, što je 18 posto manje nego u prethodnom tromjesečju i 29 posto manje nego u istom tromjesečju prošle godine, priopćila je u petak ta mađarska naftna kompanija.

Ti su rezultati, navodi se u priopćenju, ostvareni u kontekstu dodatnih državnih nameta i provedbi remonata u djelatnosti rafinerija i marketinga, nepovoljnih učinaka nižih cijena plina u djelatnosti istraživanja i proizvodnje nafte i plina, kao i nastavka snažne dinamike segmenta negoriva u djelatnosti usluga kupcima.

Na rezultate djelatnosti rafinerija i marketinga pozitivno su utjecale petrokemijske i rafinerijske marže, no niža prodaja vlastitih proizvoda imala je negativan učinak.

“Dodatni državni nameti u Mađarskoj i dalje negativno utječu na rezultate, pri čemu su porez temeljen na prihodima, porez na naftu Brent-Ural i porez na emisije CO2 imali znatan učinak na tromjesečne rezultate", ističe se u priopćenju MOL-a.

Djelatnost usluga kupcima zabilježila je, pak, nastavak poboljšanja marži u segmentu negoriva, što uglavnom uključuje povećanje prodaje gastro, prehrambenih i neprehrambenih proizvoda, a jednokratni dobitci od prodaje benzinskih postaja također su pridonijeli rezultatima.

“Unatoč smanjenju veličine maloprodajne mreže zbog prodaje benzinskih postaja u Mađarskoj, količinska prodaja goriva bila je šest posto viša u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je jedinična marža goriva bila dva posto niža u odnosu na isto razdoblje lani", navodi se u priopćenju.

Proizvodnja u djelatnosti istraživanja i proizvodnje nafte i plina iznosila je 92,3 mboepd u prvom tromjesečju, što je povećanje od 0,8 mboepd u odnosu prema prethodnom tromjesečju. S obzirom na to da je proizvodnja plina u Kazahstanu pokrenuta u prosincu 2023., to je dovelo do povećanja proizvodnje od 1,3 mboepd u prvom tromjesečju 2024.

“Razine proizvodnje u srednjoj i istočnoj Europi lagano su se smanjile zbog prirodnog pada proizvodnje na kopnu u Hrvatskoj, a proizvodnja se u Mađarskoj zadržala na visokim razinama zahvaljujući uspješnim aktivnostima nadoknade prirodnog pada", objašnjava se.

Na djelatnost usluga kružnog gospodarstva utjecala je, pak, niža realizacija prihoda proširene odgovornosti proizvođača (EPR) od očekivane. Sustav depozita i povrata (Deposit and Refund System – DRS) u funkciji je od 1. siječnja, pri čemu je oko 2400 automata za povrat instalirano i dostupno na maloprodajnim lokacijama diljem Mađarske.

Rezultati plinskog poslovanja obilježeni su, pak, kombiniranim učinkom povoljnog makroekonomskog okruženja i promjene potražnje za regionalnim uslugama transporta.

“Financijski rezultati MOL Grupe još jednom su pokazali učinkovitost i otpornost našeg poslovnog modela. Uspješno smo svladali izazove vanjskog okruženja i postigli solidne rezultate", poručio je u priopćenju predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor MOL-a Zsolt Hernádi. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana