TvObzor
DAVOR GOBAC PSIHOMODO POP

Mislim da je album “Vjerujem u čuda” pravi odraz benda u ovom trenutku
Objavljeno 3. svibnja, 2024.
U ovih 40 godina bilo je svega. Bilo je i natezanja i nekih svađi, ali nikad nismo bili baš istinski blizu raspada
Razgovarao: Danijel MIKLIĆ

Pet godina nakon “Digitalnog neba” Psihomodo Pop predstavio je svoj dvanaesti studijski album “Vjerujem u čuda”, objavljen u godini kad kultni sastav obilježava duga četiri desetljeća djelovanja, što će proslaviti i velikom koncertnom turnejom koja je startala u Karlovcu. Energija i zarazni plesni ritam uronjeni u zvukove rocka, punka i soula, osnaženi izvrsnim gudačima i brass sekcijom, zaokružuju ovo kratko, ali dinamično i slojevito ostvarenje koje sa svojih devet numera diže frekvencije te energizira tijelo i um. Jedan od najboljih albuma u uspješnoj karijeri pokazuje da Davor Gobac, Smiljan Paradiš - Šparka, Vlatko Ćavar - Brada, Jurij Novoselić - Kuzma i Tin Ostreš i dalje opravdano uživaju status rock-institucije koja nastavlja oduševljavati publiku i fanove, a mi vam u nastavku donosimo kraći razgovor s njihovim legendarnim frontmenom.Prema kineskom horoskopu nalazimo se u godini Zmaja. Možeš li pojasniti našim čitateljima zašto je to bitno za bend i tebe osobno?- Svi mi ih originalne postave benda bili smo rođeni u godini Zmaja i prva ploča je izišla 1988. u godini Zmaja, a rođeni smo svi 1964. Čak je i tadašnji manager Piko bio rođen u godini Zmaja, 1952. Pa je tako i prva ploča dobila naziv “Godina Zmaja”, a ovo je, mislim, treća ili četvrta godina Zmaja otad i nadam se da će biti sretna.

Je li Psihomodo Pop u ovih 40 godina imao neku veću krizu u smislu da je došlo u pitanje postojanje benda?- U ovih 40 godina bilo je svega. Bilo je i natezanja i nekih svađi, ali mislim da nikad nismo bili baš istinski blizu raspada. Možda je najgore bilo kad je Tigran umro, ali i to smo nekako prebrodili.

Odlične reakcije


Na koje si vaše albume i pjesme najponosniji?- Pa ima dosta albuma na koje sam ponosan, recimo ovaj posljednji sad sigurno jer uvijek je posljednji onaj najbolji koji si napravio (smijeh). A ima tu i prva ploča “Godina Zmaja”, koja je danas legendarni album, a bome i “Sexy magazin” pa i “Srebrne svinje”, “Unpljugd” pa “Ćiribu Ćiriba”, svašta tu ima...

Približi nam ukratko proces nastanka aktualnog albuma “Vjerujem u čuda”. Kako ste u bendu zadovoljni finalnim proizvodom?- Proces nastanka “Vjerujem u čuda” naglo je započeo i kratko je trajao. Jako brzo se razvila ta ploča, možda u mjesec i pol dana. I onda smo ju dosta brzo snimili kod Skansija, s tim da su osnovne snimke nastale u našoj Prostoriji, a onda smo u studiju kod našeg producenta samo dosnimili neke vokale i neke sitnice. I zadovoljni smo finalnim proizvodom, to jest albumom “Vjerujem u čuda”, mislim da je to album koji je pravi odraz benda u ovom trenutku.

Što nam možeš reći o zanimljivoj omotnici novog albuma?- (smijeh) Pa zanimljivu naslovnicu je napravio naš frend, fotograf Dinko Cepak i baš je super ispala. Totalno sam odlijepio kad sam vidio i jako sam htio da nam to bude omot albuma. I, evo, dogovorili smo se Dinkom i imamo super omot.

Što kažeš na dosadašnje reakcije publike i recenzije za “Vjerujem u čuda”?- Pa mislim da su reakcije na album odlične! Mislim, recenzije su dobre, i više nego dobre, neke su čak i hvalospjevi. Sve u svemu, stvar se dobro razvija, a uskoro će i novi spot za pjesmu “Vjerujem u čuda”.

Prošli ste mjesec u tvom rodnom gradu održali prvi koncert u sklopu turneje. Kako je prošla ta svirka? Kako nove stvari funkcioniraju uživo?- Svirka u Karlovcu je bila super, bio je odličan feeling među publikom i odličan feeling na bini. Nove stvari uživo funkcioniraju sasvim dobro, a još kad ih publika malo jače usvoji - to će biti ludnica!

Vili & DeBili


Kako vidiš ulogu streaming servisa u svijetu glazbe? Preko kojeg medija najradije reproduciraš glazbu i što slušaš u posljednje vrijeme?- Pa, mislim, streaming servisi su postali stvar sadašnjosti, tamo slušaš većinu glazbe, iako ja sam uvijek bio za ploče, i CD-ove čak, za nosače zvuka. Ali šta je, tu je, sad je ovako kako je. Naš CD “Vjerujem u čuda” već je u prodaji, a svakako ćemo napraviti i vinil, pa ‘ko voli, nek’ izvoli. A glazbu naviše slušam preko YouTubea.

Slikaš li još uvijek, što se događa na tom polju? Jesi li ikada imao likovne uzore?- Slikam uglavnom kad imam vremena, a uskoro ću napraviti i izložbu, da pokažem neke nove slike koje su nastale u lockdownu, a koje dosad nisam pokazao. Naravno, imao sam likovne uzore, recimo Walta Disneyja i Andyja Warhola.

U kakvoj su fazi Vili & DeBili? Kako ti se sviđa Donkey Hot, odnosno jesi li zadovoljan razvojem Vilijeve glazbene karijere?- Vili & DeBili, koji je bend mene, mog sina Vilija i našeg prijatelja i producenta Skansija, momentalno miruje. No napravljen je već i drugi album, koji još nije objavljen, ali i to ćemo u jednom trenutku napraviti. Inače, sviđa mi se Vilijev bend Donkey Hot, zbilja mislim da su super. Zadovoljan sam razvojem njegove karijere i nadam se da će mu se sve želje ispuniti.

Za kraj, imaš li neku poruku za fanove Psihomodo Popa u Slavoniji?- Dragi fanovi Psihomodo Popa u Slavoniji, moja poruka glasi: ‘Dođite vi na naš koncert, mi smo uživo uvijek najbolji!’ A u Slavoniju smo već davno, davno počeli dolaziti, rado smo tamo svaki put!
Danijel Miklić
Možda ste propustili...

EXIT IMA VJEROJATNO NAJJAČI OVOGODIŠNJI ELEKTRONSKI LINEUP NA SVIJETU

Od legendi do predvodnika nove generacije

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAZGOVOR: MARIO VRBANAC, DISKORDIA

53DE ima veliki potencijal obogatiti kulturnu i zabavnu ponudu u Petrinji i šire

2

SPECIJALITET IZ SPORTSKE REDAKCIJE NOVE TV

Dosad najzabavnije praćenje Eura

3

PRVU SEZONU KRIMINALISTIČKE SERIJE POGLEDAJTE 7. LIPNJA

“Potraga za zločincem” na HRT-u