Ekonomija
SLABOST NJEMAČKOG GOSPODARSTVA

Najviše nezaposlenih od 2015. godine
Objavljeno 27. travnja, 2024.
Slabost njemačkog gospodarstva počinje se očitovati i na tržištu rada, upozorio je ekonomski institut IW u petak u najnovijem istraživanju, procijenivši da bi broj nezaposlenih do kraja godine mogao dosegnuti najvišu razinu u gotovo deset godina.

Do kraja godine Njemačka bi trebala imati gotovo 2,8 milijuna nezaposlenih, najviše od 2015. godine, pokazuje istraživanje pod naslovom "Povratak nezaposlenosti?".

Brojka je još uvijek znatno niža nego u 2005. godini, kada je bez posla bilo gotovo 4,9 milijuna njemačkih građana, napominju autori istraživanja.

Tržište rada bilo je lani prilično stabilno, unatoč recesiji, rekao je stručnjak za tržište rada IW-a Holger Schaefer. "Ove godine jače osjećamo posljedice gospodarske krize", dodao je Schaefer.

Planovi tvrtki ne signaliziraju, prema njegovim riječima, veći broj zaposlenih do kraja godine. "Broj novoprijavljenih slobodnih radnih mjesta pao je u ožujku na najnižu razinu u pet godina", naglasio je.

Stopa nezaposlenosti u Njemačkoj porast će u ovoj godini na 6 posto, izračunali su u IW-u.

Vlada, pak, očekuje da će iznositi 5,8 posto i biti veća 0,1 postotni bod nego u 2023. U 2025. trebala bi kliznuti na 5,7 posto.

“Postupno oživljavanje gospodarstva vjerojatno će rezultirati opetovanim, nešto zamjetnijim zapošljavanjem i postupnim smanjenjem nezaposlenosti", stoji u vladinim proljetnim prognozama, objavljenim u četvrtak.

Njemačko gospodarstvo smanjilo se u 2023. za 0,3 posto, ali broj zaposlenih porastao je za 340.000, ili 0,7 posto.

Stručnjaci IW-a povećanje pripisuju nastojanjima kompanija da zadrže kvalificirane radnike čak i ako za njih nemaju dovoljno posla, u strahu od manjka radne snage u budućnosti zbog demografskih promjena.

No kompanije to ne mogu raditi unedogled.

“Kako se razdoblje slabosti produljuje, sve su veće šanse da će broj zaposlenih morati biti prilagođen jer će kontinuirani pad produktivnosti potkopati konkurentnost tvrtki", podsjeća Schaefer. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana